Tramp zatražio od Kongresa: Svakom građaninu po 1.000 dolara pomoći – Bankar.rs
SVE VESTI

Tramp zatražio od Kongresa: Svakom građaninu po 1.000 dolara pomoći

Predsednik SAD Donald Tramp zatražio je od Kongresa da oslobodi ogromni paket ekonomske pomoći – uključujući i direktne gotovinske čekove Amerikancima u iznosu do 1.000 dolara – u vanrednim naporima da se pomogne domaćinstvima i ekonomiji u vreme korona krize.

U okviru predloženog ekonomskog paketa pomoći, koji nadmašuje stimulans vlade SAD za vreme Velike recesije 2008, Tramp želi da čekovi budu poslati građanima u roku od dve nedelje. Zvaničnici kažu da bi se Trampov paket mogao približiti iznosu od bilion dolara, javio je AP, prenosi Sputnik.

Paket koji na zahtev Trampa treba da odobri Senat, veći je od onog za pomoć bankama 2008. i 2009. godine, a pored gotovinski čekova građanima u iznosu od 250 milijardi dolara, uključuje i masovno smanjenje poreza za zaposlene, 50 milijardi pomoći za avionsku industriju i 250 milijardi za mala preduzeća.

„Želimo da nastupimo snažno“, kazao je Tramp na brifingu u Beloj kući.

„Pobedićemo i mislim da ćemo pobediti brže nego što ljudi misle, nadam se“, kazao je Tramp.

Ministar finansija Stiven Mnučin je kazao da je sa zvaničnicima razgovarao o tome da gotovinski čekovi budu odmah poslati Amerikancima koji se nalaze u inostranstvu, piše Rojters,  a prenose Vijesti.

„Ovo je jedinstvena situacija. Naš predlog će u ekonomiju ubaciti oko bilion dolara“, kazao je Mnučin u Senatu.

Lideri u Kongresu su obećali brzu akciju. Mnučin je došao u Kapitol hil kako bi obavestio republikance u Senatu o novom predlogu dok državni i lokalni zvaničnici ubrzavaju aktivnosti u cilju oganičavanja skupova i kretanja usled porasta broja zaraženih.

Lider većine u Senatu Mič Mekonel je kazao da će Senat zasedati dok paket ne bude usvojen, preneo je AP.

Međutim, kako je kazao Mekonel, Senat će prvo glasati o paketu od 100 milijardi dolara za plaćeno bolovanje, hranu i besplatno testiranje na koronavirus.

Tags
Back to top button