Šta da radite ako želite da odložite otplatu kredita – Bankar.rs
BANKARSKI PROIZVODIBANKENBSSVE VESTI

Šta da radite ako želite da odložite otplatu kredita

Narodna banka Srbije usvojila je juče odluke kojima se propisuje zastoj u otplati obaveza dužnika (moratorijum), koji ne može biti kraći od 90 dana, i to za sve korisnike kredita i lizinga koji to žele (fizička lica, poljoprivrednike i preduzetnike i privredna društva).

Ove odluke donete su zbog aktuelne situacije u vezi sa korona virusom u Srbiji, a iz centralne banke su objasnili i kako korisnici zajmova mogu da odlože plaćanje svojih mesečnih rata.

Naime, banke i davaoci finansijskog lizinga su dužni da obaveštenje o ponudi zastoja u otplati obaveza objave na svojim internet prezentacijama, čime će se smatrati da je obaveštenje dostavljeno svim klijentima.

Ukoliko klijent u roku od 10 dana nakon toga ne odbije navedenu ponudu, smatraće se da prihvata moratorijum bez bilo kakvih obaveza odlaska u banku.

Iz Narodne banke Srbije objašnjavaju da u navedenom periodu od 90 dana dužnik neće biti u obavezi da otplaćuje svoje obaveze po osnovu kredita, odnosno lizinga.

Svakako, dužnici banke, odnosno primaoci lizinga, ni nakon početka primene ovih mera nisu sprečeni da redovno izmiruju svoje obaveze.

Dodaju i da tokom trajanja vanrednog stanja banka, kao ni davalac lizinga, neće obračunavati zateznu kamatu na dospela, a neizmirena potraživanja, i neće pokretati postupak izvršenja odnosno prinudne naplate, niti će preduzimati druge pravne radnje u cilju naplate potraživanja od klijenata.

Pored toga, banka kao ni davalac lizinga, od dužnika neće moći da potražuju naknadu bilo kojih troškova u vezi sa primenom usvojenih propisa, pojašnjavaju iz NBS.

Tags
Back to top button