Novi visok pad akcija i BELEX indeksa – Bankar.rs
BERZASLIDERSVE VESTI

Novi visok pad akcija i BELEX indeksa

Svetska pandemija korona virusa uzima visok danak i na domaćem tržištu kapitala, gde je početak ove trgovačke nedelje obeležio novi visok pad akcija i BELEX indeksa.

Ni jedna akcija kojom se u ponedeljak trgovalo nije zaključena na pozitivnoj teriotriji.

Naftna industrija Srbije je pala za 6,0 procenata na 565 dinara, na najniži nivo u poslednjih više od tri godine, a istovremeno je bila i najtrgovanija sa iznosom od 4,3 miliona dinara.

Prioritetna akcija duvanske industrije “Filip Moris” stropoštala se za 8,7 odsto na 5.076 dinara, približivši se minimumu na kojem je bila u novembru 2019. godine, a ostvarila je promet od 1,2 miliona dinara.

Potonula je i obična akcija Komercijalne banke, i to za 2,7 procenata na 2.725 dinara, uz realizaciju od 0,3 miliona dinara, dok je na čelu liste gubitnika bio proizvođač sredstava za zaštitu i prehranu bilja, Galenika Fitofarmacija, s padom od 8,9 posto na 2.551 dinara, uz trgovanje nešto veće od četvrt miliona dinara.

Veliki gubitak od 8,7 procenata pretrpelo je i “Dunav osiguranje”, zaključivši trgovanje na cenovnom nivou od 3.285 dinara, uz promet od 0,1 milion dinara.

Strani investitori su u ukupnom prometu na tržištu akcija imali udeo od 24,38 odsto, pri čemu u kupovini 11,33 procenta a u prodaji 37,44 posto.

Na Berzi nije trgovano državnim obveznicama Srbije.

Tags
Back to top button