NALED: 10 mera za podršku privredi i očuvanje radnih mesta ugroženih korona virusom – Bankar.rs
ANALIZEKOMPANIJESLIDERSVE VESTI

NALED: 10 mera za podršku privredi i očuvanje radnih mesta ugroženih korona virusom

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) predložila je danas deset mera za podršku privredi i očuvanje radnih mesta ugroženih epidemijom korona virusa koje je uputila na adresu Predsedništva, Vlade Srbije, Narodne banke i Privredne komore Srbije.

Mere predstavljaju, kako je istaknuto, preliminarni predlog koji zahteva dodatnu analizu izvodljivosti i efekata i prilagođavanje u zavisnosti od razvoja situacije, a pored ostalog predloženo je hitno usvajanje privremenog smanjenja poreza i doprinosa na zarade ili njihovo odloženo plaćanje za male biznise i najosetljivije sektore, obezbeđivanja jeftinih kredita za privredu uz podršku države i isplata jednokratne novčane pomoći ugroženim kompanijama i građanima koji ostanu bez posla.

Stručni tim NALED-a formulisao je paket mera da se održi likvidnost privrede i kontinuitet poslovanja, podrže lokalne samouprave i građani koji će biti najviše pogođeni posledicama pandemije korona virusa, navedeno je u saopštenju.

“U ime više od 300 članova NALED-a, želimo da ponudimo pomoć državi u prevazilaženju izazova koje je pred sve nas postavila pandemija korona virusa i predlažemo da se formira zajednička stručna grupa, sastavljena od predstavnika resornih institucija, privrede, civilnog sektora i međunarodne zajednice, koja bi pružala podršku Kriznom štabu i pomogla da se umanji dramatičan pad privredne aktivnosti i rast nezaposlenosti”, rekao je predsednik UO NALED-a Vladimir Novaković.

Prema njegovim rečima, NALED stoji na raspolaganju i da, u saradnji sa međunarodnim partnerima, pokuša da preusmeri aktivnosti i projekte na rešavanje zdravstvenih i ekonomskih posledica pandemije, jer su zaštita zdravlja stanovništva, očuvanje života i sprečavanje rasta nezaposlenosti prvi i najvažniji ciljevi.

U saradnji sa Kancelarijom za IT i eUpravu, NALED je već preduzeo korake da se uz podršku Evropsle banke za obnovu i razvoj (EBRD) hitno uspostavi kontakt centar za podnošenje prijava svim republičkim inspekcijama u cilju sprečavanja rasta sive ekonomije i nezakonitog podizanja cena osnovnih životnih namirnica, zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava, namirnica i medicinskih sredstava.

Među ključnim merama NALED-ove inicijative u ovom momentu nalaze se i predlozi za uvođenje produženog porodiljskog bolovanja i vaučera za angažovanje pomoći oko čuvanja dece kako bi se zaposleni roditelji lakše nosili sa zatvaranjem škola.

U paketu podsticaja, sugerisane su i mogućnosti za uvođenje tromesečne pauze u otplati kredita i obaveza prema državi za ugrožene kategorije, kao i mera oslobođenja od poreza i doprinosa u prvoj godini poslovanja za preduzetnike paušalce kako bi se podstaklo samozapošljavanje.

Predlaže se i uspostavljanje fonda za finansijsku podršku gradovima i opštinama najviše pogođenim epidemijom.

Podsticanje bezgotovinskih plaćanja pomoći će smanjenju širenja virusa preko gotovine i biće podrška legalnim tokovima ekonomije.

Takođe, predlaže se i blagovremena priprema javnih radova kao načina za radno angažovanje ranjivih grupa i podsticanje lokalnog razvoja po završetku epidemije.

U NALED-u smatraju i da je potrebno proširiti obuhvat propisa za pojednostavljeno elektronsko angažovanje sezonskih radnika u oblastima koje će biti naročito pogođene kao što su turizam, pomoć u kući, čuvanje dece, kurirski poslovi i drugo.

Tags
Back to top button