EU danas u podne zatvara spoljne granice – Bankar.rs
SVE VESTI

EU danas u podne zatvara spoljne granice

Evropska unija zatvara “u utorak u podne” spoljne granice na 30 dana u borbi protiv pandemije korona virusa, rekao je francuski predsednik Emanuel Makron i najavio državne garancije za pomoć ekonomiji, odlaganje izbora, reformi i plaćanja režija.

“Sva putovanja između neevropskih zemalja i Evropske unije biće suspendovana na 30 dana”, rekao je Makron u obraćanju naciji, prenose agencije.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Lejen predložila je juče, u sklopu napora za suzbijanje širenja korona virusa, privremena ograničenja za ulazak u Evropsku uniju u trajanju od 30 dana i to objavila na konferenciji za novinare nakon video konferencije sa članicama grupe G7.

Taj predlog moraju odobriti zemlje članice, a to se očekuje u utorak kada se održava video konferencija čelnika 27 zemalja članica.

Ograničenja bi se odnosila na putovanja državljana trećih zemalja koja nisu nužna.

Makron je takođe najavio da će francuski građani morati da ostanu kod kuće, a izlaziće samo zbog važnih razloga, odražavajući mere protiv novog korona virusa koje su već preduzete u susednoj Italiji.

Mera stupa na snagu u utorak u podne i trajaće najmanje 15 dana, a “svako kršenje tih pravila biće kažnjeno”, upozorio je Makron u obraćanju naciji koje je prenosila televizija.

Tags
Back to top button