NBS savetuje građanima da koriste bezgotovinsko plaćanje – Bankar.rs
INOVACIJEMobilna placanjaNBSSLIDERSVE VESTI

NBS savetuje građanima da koriste bezgotovinsko plaćanje

Viceguverner NBS Dragana Stanić za Tanjug kaže da korišćenje keša nosi rizike za prenošenje virusa koji su identični rizicima kada se dodiruju predmeti koji su u masovnoj upotrebi u toku dana.

“Novac može biti prenosnik ovog virusa i u skladu sa time svakako da je neophodno pridržavati se svih onih higijenskih preporuka koje su nam nadležne institucije više puta ponovile, a odnose se na održavanje higijene ruku i nedoticanje lica. Zbog toga je preporuka NBS da građani svoja plaćanja vrše na bezgotovinski način upravo iz zdravstvenih razloga”, rekla je Stanić.

Ona ukazuje da u našoj zemlji postoje najsavremeniji vidovi plaćanja, podsećajući da je pre dvadesetak dana guverner NBS Jorgovanka Tabaković pustila u rad jedan od najsavremenijih platnih sistema, kakav se, kaže, tek planira u EU, a to je plaćanje putem mobilnog telefona i QR (kjuar) koda.

Stanić navodi da se na taj način mogu obaviti sve transakcije vredne do 300.000 dinara.

Ističe i da građani mogu plaćati račune od kuće skeniranjem QR, a koji je odštampan na računima EPS-a, Infostana, Informatike, Telekoma, Telenora i drugih izdavalaca računa.

“Na raspolaganju su nam različiti i najsavremeniji vidovi bezgotovinskog plaćanja i onaj ko je u prilici da ih koristi, svakako da je naš savet da ih koriste što više u aktuelnoj situaciji”, kaže Stanić.

Naglašava i da će svi bezgotovinski platni sistemi NBS u narednom periodu potpuno normalno raditi, kao i do sada.

“Građani i privreda će moći obavljati plaćanja kako to inače čine, dakle bez ikakvih promena. Što se tice gotovine, kako dinarske tako i devizne, i nje NBS ima u rezervi mnogo više nego što je potrebno za servisiranje bilo kakvih eventualnih pojačanjih potreba”, poručuje Stanić.

Dodaje da je ipak savet NBS da se građani “drže” bezgotovinskog načina plaćanja ne samo iz zdravstvenih razloga, već i iz razloga lične bezbednosti.

Tags
Back to top button