Cene nafte ponovo u padu – Bankar.rs
ANALIZEIZVEŠTAJ SA BERZESVE VESTI

Cene nafte ponovo u padu

Svetske cene nafte danas su u padu, a vrednost nafte tipa “Brent” je pala za 3% zbog zabrinutosti zbog potražnje za sirovinama, pokazuju podaci sa berze.

Prema stanju od 8.34 po moskovskom vremenu, cena majskih fjučersa za severnomorsku smešu nafte tipa “Brent” pala je za 3,57 odsto na 32,64 dolara po barelu, dok je vrednost fjučersa za naftu tipa “VTI” pala za 2,12 odsto na 31,43 dolara po barelu.

Strah ostaje glavni problem u tom pogledu, jer učesnici na tržištu i dalje nisu sigurni da će slabljenje monetarne politike i dodatna likvidnost rešiti značajnu zdravstvenu krizu – izjavila je za agenciju Rojters glavni ekonomista “OCBC Banke” Selena Ling.

S druge strane, prema podacima trgovanja, vrednost zlata danas korektivno raste nakon pada za više od 4 odsto tokom prethodne trgovačke sesije.

Prema stanju od 9.15 po moskovskom vremenu, cena aprilskog fjučersa zlata na njujorškoj berzi “Komeks” porasla je za 1,77 odsto ili za 26,9 dolara – na 1.543, 1 dolara za uncu, dok je cena majskog fjučersa srebra porasla za 0,92 odsto, odnosno, 14,663 dolara za uncu.

Tokom trgovanja u petak vrednost metala je opala, jer su ulagači više prodavali metale kako bi povećali rezerve slobodne likvidnosti usled nestabilnosti na berzi.

Na stanje na tržištu takođe je uticalo to što je Federalni rezervni sistem (FRS) SAD neočekivano snizio kamate drugi put za mesec dana na 0-0,25 odsto počev od danas.

Izvor: Srbija Danas

Tags
Back to top button