Skok indeksa na Vol stritu, ulagače ohrabrile nove mere vlasti za zaustavljanje širenja korone – Bankar.rs
Uncategorized

Skok indeksa na Vol stritu, ulagače ohrabrile nove mere vlasti za zaustavljanje širenja korone

Na Vol stritu su u petak berzanski indeksi skočili više od devet odsto, nadoknadivši gotovo sve gubitke od prethodnog dana, jer su ulagače ohrabrile nove mere američkih vlasti za zaustavljanje širenja korona virusa, pri čemu je u zemlji proglašeno vanredno stanje.

Dau Džouns je skočio 1.985 bodova ili 9,36 odsto, na 23.185 bodova, dok je S&P 500 porastao 9,29 odsto, na 2.711 bodova, a Nasdak indeks 9,35 odsto, na 7.874 boda.

Najveći dnevni skok tih indeksa od finansijske krize 2008. godine usledio je nakon što su dan pre potonuli gotovo 10 odsto, najviše od “Crnog ponedeljka” u oktobru 1987.

“Volatilnost znači velike oscilacije u oba smera. Nakon oštrog pada cena kakvog nismo videli u 30 godina, nije iznenađujuće što su dan kasnije porasle”, kaže Randi Frederik, potpredsednik u firmi Charles Schwab.

Trgovanje je juče bilo nesigurno. Na samom početku indeksi su skočili više od šest odsto, no kasnije su njihovi dobici splasnuli na samo 0,5 odsto. Ipak, do kraja trgovanja indeksi su snažno porasli, nakon što su američke vlasti objavile nove mere za zaustavljanje širenja korona virusa.

Predsednik SAD Donald Tramp proglasio je u petak vanredno stanje u zemlji zbog pandemije korona virusa, što će omogućiti saveznoj vladi da deblokira sredstva za slučajeve katastrofe, 50 milijardi dolara.

Tramp je najavio i da će na raspolaganju biti oko pet miliona testova na korona virus, nakon što je poslednjih dana bio pod udarom kritika zbog manjka pribora za testiranje i zbog banalizovanja zaraze u prvim danima epidemije.

Tramp je takođe naredio kupovinu nafte za strateške rezerve, što je podstaklo rast cena “crnog zlata”. Osim toga, ulagači se nadaju da će se uskoro republikanski i demokratski zastupnici u Kongresu dogovoriti o paketu pomoći privredi.

“Ovi potezi su veliki korak napred. Videli smo veliki pad tržišta kada mere nisu bile dovoljne. A nakon ovog agresivnijeg odgovora na virus, tržište je reagovalo pozitivno”, kaže Ed Keon, direktor u firmi QMA.

Zahvaljujući tome, juče su porasle cene akcija u svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa.

No, u celoj protekloj nedelji indeksi su zabeležili velike gubitke. Dau Džouns izgubio je 10,4 odsto, dok je S&P 500 skliznuo 8,8, a Nasdak indeks 8,2 odsto.

Uprkos jučerašnjem skoku, indeksi su i dalje u području “medveda”, oko 20 odsto ispod svojih prethodnih rekordnih nivoa.

Tags
Back to top button