Predsednica ECB: Pandemija korona virusa traži koordinisan budžetski odgovor vlada evrozone – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEINTERVJUISVE VESTI

Predsednica ECB: Pandemija korona virusa traži koordinisan budžetski odgovor vlada evrozone

Pandemija koronavirusa predstavlja “veliki šok” za ekonomiju evrozone i traži ambiciozan i koordinisan budžetski odgovor, ocenila je predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard.

Evropska cenralna banka (ECB) konstatuje znatno pogoršanje kratkoročnih izgleda rasta u evrozoni zbog uticaja epidemije koronavirusa, rekla je Lagard i ukazala da je sada na državama da deluju pošto je ECB kao centralna institucija objavila niz monetarnih mera da podrži privredu zemalja evrozone.

Ona je rekla da pojedinačne države treba da se “suoče sa sanitarnim izazovom” i “ograniče ekonomski uticaj”.

“Posebno su potrebne garancije za kredite kao prateća mera i da ojačaju mere monetarne politike koje je Evropska centralna banka danas objavila”, dodala je ona.

Da li će evro zona ući u recesiju ili ne jasno će zavisti od brzine i snage i koordinisane prirode odgovora svih aktera, rekla je ona.

U neuobičajenoj kritici upućenoj državama, Lagard je osudila “popustljivost i sporost” vlada posebno u evrozoni u odnosu na korona virus.Izrazila je nadu da će na sastanku Evrogrupe u ponedeljak, kada se sastaju ministri finansija evrozone, biti ostvaren “odlučan i odlučujući” napredak ka “ambicioznom i kolektivnom budžetkom odgovoru koji smo tražili”, rekla je ona.

Zemlje evrozone suočavaju se sa brzim širenjem virusa koji remeti svakodnevni život do te mere da se cele regije izoluju i granice zatvaraju. Ne samo da epidemija pogađa lance snabdevanja i remeti planove u sektoru proizvodnje, već neophodne mere izolacije još više remete ekonomsku aktivnost, rekla je Lagard.

Tags
Back to top button