NBS: Devizne rezerve oko 13,5 milijardi evra – Bankar.rs
NBSSLIDERSVE VESTI

NBS: Devizne rezerve oko 13,5 milijardi evra

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju februara iznosile su 13 milijardi i 458,6 miliona evra, saopštila je NBS.

Deviznim rezervama na tom nivou obezbe]uje se pokrivenost novčane mase M1 od 182 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga, što je gotovo dvostruko više od standarda.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju februara iznosile su 11 milijardi i 371 milion evra.

Na kraju februara bruto devizne rezerve su bile manje za 235,6 miliona evra u odnosu na kraj januara i to je u najvećoj meri rezultat neto razduženja države (ukupno 184,2 miliona evra) po osnovu deviznih hartija od vrednosti emitovanih na medjunarodnom i domaćem finansijskom tržištu i deviznih kredita, što je doprinelo smanjenju javnog duga Republike Srbije.

Pored toga, u februaru je isplaćena prva serija obveznica (10,9 miliona evra) na ime neisplaćene devizne štednje građana iz bivših republika SFRJ.

Neto prilivi ostvareni po osnovu efikasnog upravljanja deviznim rezervama, donacija, devizne obavezne rezerve usled uobičajenih aktivnosti banaka i drugim osnovima (ukupno 32,3 miliona evra), uz pozitivan neto tržišni efekat (53,3 miliona evra) u značajnoj meri pokrili su neto odlive iz deviznih rezervi po osnovu aktivnosti NBS na medjubankarskom deviznom tržištu (65 miliona evra) i drugim osnovima (ukupno 61,1 milion evra), navela je centralna banka.

Trgovina devizama na medjubankarskom deviznom tržištu u februaru iznosila je 484,6 miliona evra i bila je za 133,7 miliona evra manja nego u prethodnom mesecu. U prva dva meseca ove godine u međubankarskoj trgovini realizovana je ukupno 1,1 milijarda evra.

U februaru, kao i od početka ove godine, vrednost dinara gotovo je nepromenjena u odnosu na evro, a NBS je na medjubankarskom deviznom tržištu u februaru neto prodala 65 miliona evra.

 

Tags
Back to top button