Najstarija švedska banka pod istragom zbog pranja novca – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Najstarija švedska banka pod istragom zbog pranja novca

Najstarija švedska banka, Swedbank, koja je pod švedsko-estonskom istragom zbog skandala u vezi s pranjem novca preko Baltika, u iznosu od oko 135 milijardi dolara, suočava se i sa potencijalnim kaznama zbog kršenja američkih sankcija prema Rusiji.

U pitanju je više od 500 transakcija vrednih 4,8 miliona dolara, povezanih sa platama i poslovanjem jednog broda na Krimu, koje su išle preko poslovnica u Estoniji, Litvaniji i Letoniji od 2014. godine, piše Novac.hr.

U drugoj skandinavskoj banci, Danske Bank, čiji je slučaj sa pranjem novca izbio pre skandala u Swedbanci (istražuje se čak 200 milijardi dolara potencijalno sumnjivih transakcija iz Rusije i drugih država nastalih nakon raspada SSSR-a), za sada nema indikacija o kršenju američkih sankcija.

Jens Henrikson, glavni izvršni direktor Swedbanke, koji je preuzeo tu funkciju u jesen 2019. kako bi stabilizovao banku, do sada je pokrenuo 152 inicijative kako bi se poboljšale politike usmerene protiv pranja novca i borbe protiv finansijskog kriminala.

Kaže da je za utehu to što je otkriven relativno mali iznos kojim su prekršene američke sankcije.

Deonice ove najveće banke na Baltiku, za godinu dana, od izbijanja skandala, pale su za trećinu. Švedski regulator bi sledeće nedelje trebalo da podnese izveštaj o kontroli pranja novca u banci. Kako se piše, pranje novca ruskih oligarha i kriminalaca preko ove dve banke – trajalo je više od deset godina.

Swedbank je u istrazi protiv pranja novca angažovala advokatsku firmu Clifford Chance, a o transakcijama kojima su vjerovatno prekršene američke sankcije prema Rusiji, banka će podnijeti izveštaj posebnom odeljenju pri američkom ministarstvu finansija.

Tags
Back to top button