Evropska uredba dala rezultat: Naknade za kartična plaćanja smanjene za 35 odsto – Bankar.rs
BANKARSKI PROIZVODIPlatne karticeSVE VESTI

Evropska uredba dala rezultat: Naknade za kartična plaćanja smanjene za 35 odsto

Evropska komisija objavila je studiju o primeni Uredbe o međubankarskim naknadama (“IFR”) za platne transakcije temeljene na karticama.

Studija, koju je Komisija naručila, utvrđuje da su glavni ciljevi Uredbe postignuti, jer su naknade za razmenu potrošačkih kartica smanjene za 35% (oko 2,6 milijardi evra godišnje) između 2015. i 2017. Ovo smanjenje rezultiralo je nižim naknadama za trgovce kao i pogodnostima za potrošače kroz niže maloprodajne cene.

Nadalje, porast prekograničnih usluga kupovine i kartičnih transakcija doveo je do većeg stupena integracije tržišta.

Glavni ciljevi Uredbe, koja je stupila na snagu 2015. godine, bili su revidiranje kolektivno dogovorenih naknada za razmenu kartica i platnih transakcija na osnovi kartica, koje su bile vrlo raznolike, povećane i netransparentne.

Te naknade predstavljale su prepreku integraciji jedinstvenog tržišta i stvorile narušavanje konkurencije, uključujući veće troškove za trgovce i kupce.

Kako je predviđeno IFR-om, Komisija će kasnije ove godine Evropskom parlamentu i Veću podneti izveštaj o primeni same Uredbe.

Studija će biti jedan od izvora informacija za izveštaj, zajedno s povratnim informacijama i ocenama zainteresovanih strana od nadležnih državnih tela za sprovođenje.

Tags
Back to top button