Vladimir Lučić predsednik Srpsko-crnogorskog poslovnog kluba – Bankar.rs
INTERVJUIKOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Vladimir Lučić predsednik Srpsko-crnogorskog poslovnog kluba

M:tel lider na tržištu sa profitom od 8,5 miliona evra

Izvršni direktor M:tela Vladimir Lučić izabran je za predsednika Srpsko-crnogorskog poslovnog kluba. On je u razgovoru za podgoričku “Pobjedu” kazao da je ovu poziciju prihvatio kako bi lično doprineo povećanju ekonomske saradnje između dve zemlje.  “Mislim da postoji dosta prostora za poboljšanje i probaću da iskoristim svoje sedmogodišnje iskustvo rada u M:tel-u da unapredim rad ove organizacije”, naveo je Lučić.

M:tel je, navodi Lučić, lani ostvario rekordne poslovne (finansijske) rezultate i prošlu godinu završio sa profitom od 8,5 miliona evra i postao lider na crnogorskom telekomunikacionom tržištu.

“Postali smo prvi operator po broju korisnika u dve kategorije u mobilnoj telefoniji i multimediji. Veoma smo ponosni na ovaj rezultat i mislim da smo prvi operator u Evropi koji je došao kao treći na tržište, a uspeo da uzme prvo mesto u ova dva bitna segmenta”, kazao je Lučić Pobjedi.

POSLOVANJE

On je naveo da je da je M:tel prošle godine ostvario prihod od 80,7 miliona evra, što je rast deset odsto u odnosu na 2018. godinu.

“Što se tiče operativne dobiti (EBITDA) ona je u odnosu na 2018. porasla 28,5 odsto i iznosi 37,2 miliona evra. Profit M:tela je porastao 26,5 odsto i sada iznosi 8,5 miliona evra”, rekao je Lučić i ocenio da su ovo fantastični rezultati za jednog telekomunikacionog operatora.

Izvršni direktor M:tel-a, Vladimir Lučić

Prema njegovim rečima, osim izuzetno konkurentnog tržišta telekomunikacioni operatori se nalaze pred izazovima sve manjeg korišćenja SMS i Voice.

“Uspeli smo da transformišemo poslovanje i da nam ključni prihod bude mesečna pretplata u postpejdu, fiksnom internetu i TV. Time smo obezbedili održivu budućnost i rast”, istakao je Lučić i naglasio da su lani imali povećanje u svim segmentima korisnika.

“U mobilnoj telefoniji broj pripejd korisnika nam je porastao 14, a postpejd 11 odsto, što je doprinelo na ukupan rast od 12,4 odsto”, precizirao je Lučić.

U fiksnom segmentu M:tel, kako navodi i dalje raste velikom brzinom.

“Prošle godine smo implementirali mSAT uslugu, što nam je donelo rast TV korisnika od 24 odsto. Nastavljen je impozantan rast korisnika fiksnog interneta od 17,2 odsto. Moramo konstatovati da je crnogorsko telekomunikaciono tržište vodeće u regionu po izgrađenoj optičkoj infrastrukturi i broju korisnika priključenih na optički internet”, naglasio je Lučić.

Lučić je nedavno izabran za predsednika Srpsko-crnogorskog poslovnog kluba. “Prihvatio sam ovu poziciju kako bih lično doprineo povećanju ekonomske saradnje između dve zemlje. Mislim da postoji dosta prostora za poboljšanje i probaću da iskoristim svoje sedmogodišnje iskustvo rada u M:tel-u da unapredim rad ove organizacije”, istakao je Lučić.

Najavio je da je glavni cilj M:tela za ovu godinu dalji rast korisnika i razvoj digitalnih servisa.

“Posvetićemo se više radu sa startap zajednicom preko M:tel digitalne fabrike, prvog ICT HUB-a u Crnoj Gori. Korisnicima ćemo omogućiti još nekoliko atraktivnih TV kanala, a više ćemo ulagati u mobilne servise kao što je NBA, koji smo pustili prošle godine. I dalje ćemo investirati u sistem za mobilno plaćanje tako da i tu mogu najaviti novine”, poručio je Lučić, koji smatra da je uspeh kompanije postignut najviše zahvaljujući vrednom radu zaposlenih.

ZAPOSLENI

“Zaposleni su verovali da u žestokoj tržišnoj utakmici mogu da se postignu rezultati i veći nego što se očekuju i koristim ovu priliku da im zahvalim. Ističem da smo i ove godine povećali broj zaposlenih za 21 i imamo ih ukupno 528”, rekao je Lučić, ocenjujući da je stanje na crnogorskom tržištu telekomunikacija veoma konkurentno i razvijeno i u mobilnoj i u fiksnoj telefoniji.

“To je bitno za budući razvoj digitalnog društva, ali i za razvoj turizma”, naglasio je Lučić.

Istakao je i da je poslovna zajednica M:tel prepoznala kao lidera i naveo da je kompanija dobila četiri nagrade na koje su ponosni.

“Lani smo dobili nagradu Asocijacije menadžera za digitalnog lidera, nagradu za filantropiju Iskra, nagradu Unije poslodavaca za društveno odgovorno poslovanje i godišnju nagradu Ministarstva nauke za strateško partnerstvo u sprovođenju predakceleracijskog programa za inovativne startapove”, naveo je Lučić.

Podsetio je da je M:tel deo kompanije koja posluje u svim zemljama bivše SFRJ kroz telekomunikacione kompanije i sportske kanale Arena.

Izvršni direktor M:tel-a, Vladimir Lučić

“U svim zemljama uspešno poslujemo šireći iskrenu ideju unapređenja ekonomske saradnje kroz velike investicije, snažno društveno odgovorno poslovanje i zapošljavanje najsposobnijih radnika. To jeste formula našeg uspeha i velika mi je čast što sam od početka u timu koji je formirao i realizovao ovakav poslovni koncept”, zaključio je Lučić.

Smanjiće se broj operatora

Lučić je upozorio da su operatori pod velikim tehnološkim pritiskom pada prihoda od Voica i SMS servisa sa jedne strane i zahteva za razvoj 5G sa druge strane.

“Baš zbog toga je trend u svetu konsolidacija i ukrupnjavanje operatora. Dakle u budućnosti će se smanjiti broj infrastrukturnih operatora, ali će se povećati broj firmi koje razvijaju aplikacije i service, a taj će trend sigurno doći i u Crnu Goru”, saopštio je Lučić.

Tags
Back to top button