Vlada Srbije ulaže 24 milijarde dinara stimulansa u privredu kao prevencija negativnih efekata korona virusa – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

Vlada Srbije ulaže 24 milijarde dinara stimulansa u privredu kao prevencija negativnih efekata korona virusa

Vlada Srbije donela je mere kako bi prevenirala negativne efekte koronavirusa na ekonomiju i privredu, pa je, uz odluku NBS da smanji referentnu kamatnu stopu na 1,75 odsto, odlučila da uloži dodatnih 24 milijarde dinara u kapitalne infrastrukturne projekte, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić.

Brnabić je, na pres konferenciji povodom situacije u vezi sa koronavirusom, rekla da će, po svetskim izveštajima i nekim najkonzervativnijim procenama, pandemija korona virusa imati uticaj na svetsku ekonomiju, te da će globalni rast biti smanjen za makar 0,5 odsto.

Ukazala je da su u Srbiji najugroženiji sektori turizam, transport i logistika.

Kada je reč o turizmu, podsetila je da je vlada početkom februara donela odluku da iz budžetske rezerve izdvoje dodatna sredstva za dodatnih 60.000 vaučera za građane.

“Tako da je podeljeno 160.000 vaučera, kako bismo ublažili malo to što nećemo imati jednak priliv stranih gostiju. To je mera za sada”, rekla je Brnabić i dodala da će sutra razgovarati sa svim hotelijerima o problemima i načina za ublažavanje eventualnih posledica.

Brnabić je istakla da je povećanje investicija, javnih i privatnih, uvek najbolji lek protiv usporavanja rasta.

U tom smislu, podsetila je da je Narodna banka Srbije juče smanjila referentnu kamatnu stopu na 1,75 odsto, kao i da je odlučila da suzi koridor svojih osnovnih kamatnih stopa sa plus/minus 1,25 procentnih poena na plus/minus 1,0 procentni poen u odnosu na referentnu kamatnu stopu.

“S obzirom na niske inflatorne pritiske, očekujem da mere omoguće rast kreditne i privredne aktivnosti u privatnom sektoru”, rekla je Brnabić.

Premijerka je istakla da je juče odlučeno i da se ulože dodatna sredstva od 24 milijarde dinara, što je nešto više od 200 miliona evra u kapitalne infrastrukturne projekte, kako bi se stimulisao rast i ubrzala implementacija programa Srbija 2025.

“To će bez sumnje dodatno, donekle, ublažiti efekte na naš rast i privredu. Odlično je što smo mi poslednjih nekoliko godina radili na tome da imamo povećanu disciplinu i više odgovornosti, pa imamo spremne projekte”, rekla je Brnabić.

Dodala je da svi infrastrukturni projekti u Srbiji teku po planu, nema kašnjenja, firme rade dobro, a radnici su na terenu.

“Očekujemo da će ovo biti dodatni značajni stimulans”, rekla je Brnabić.

Premijerka je naglasila da se održavaju dnevni sastanci sa predstavnicima trgovinskih lanaca u zemlji i da roba na rafovima ima dovoljno te apelovala da građani ne stvaraju zalihe.

Brnabić je rekla da je danas takođe imala sastanak sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem koji ju je obavestio da na tržištu ima dovoljno svih poljoprivrednih proizvoda.

“Svega ima dovoljno kako u Robnim rezervama tako i kod proizvođača”, rekla je Brnabić.

Ona je navela da je jutros takođe imala sastanak sa kompanijama koje proizvode maske sa kojima je razgovarano o tome kako tim kompanijama može da se olakša poslovanje a po pitanju sertifikacije i suspenzije pravilnika o etanolu.

Cilj je da se ovim merama omogući da te kompanije povećaju proizvodnju i dodatno opskrbe tržište te da imaju dovoljno i za izvoz.

“Što se tiče naše privrede i ekonomije, situacija je pod kontrolom, nema razloga za paniku, i situacija se prati iz minuta u minut”, istakla je premijerka i navela da se privreda Srbije u ovom trenutku, kako je rekla, odlično drži.

Brnabić je napomenula da je važno da se stalni sastanci održavaju, da je jutros u 6.30 časova imala prvi sastanak sa ministrom privrede, da je razgovarala sa predsednikom Srbije sa kojim će u toku dana imati sastanak.

Navela je i da će Ministarstvo unutrašnjih poslova uskoro objaviti podatke sa graničnih prelaza u zemlji.

Svetska banka ponudila Srbiji 20 miliona dolara pomoći

Svetska banka se jutros javila Vladi Srbije sa pismom da ima na raspolaganju dodatnih 20 miliona dolara ukoliko je Srbiji potrebno za otklanjanje posledica koronavirusa, izjavila je Brnabić i dodala da je i Kina ponudila Srbiji dodatne maske i drugu zaštitnu opremu.

Na pitanje novinara da li će Srbija zatražiti finansijsku pomoć od neke zemlje ili međunarodne finansijske organizacije, premijerka je rekla da za tim trenutno nema potrebe pošto država ima dovoljno svojih sredstava, zbog svega što je po pitanju finansija urađeno u prethodnom periodu u zemlji.

Kaže da je SB ponudila dodatna sredstva za bilo kakve hitne mere za otklanjanje posledica širenja korona virusa.

“Iz Kine su se javili i ponudili, ako je sada nama potrebno dodatnih količina maski, zaštitne opreme i testova, da će nam poslati ukoliko bude potrebe i još smo u kontaktu sa njima”, navela je Brnabić.

“Srbija se još od 2014. pripremala za krizna vremena”, rekla je Brnabić podsetivši da su od tada postignuti značajni rezultati po pitanju finansijske discipline, deficita, javnog duga koji danas iznosi oko 48 odsto BDP-a i drugo.

Bezbedni smo i sigurni smo i spremni u ekonomskom smislu, naglasila je Brnabić i zahvalila prethodnoj vladi što je sve to postignuto kako Srbija više nikada ne bi bila uhvaćena nespremna za bilo kakvu ekonomsku krizu.

“Mi sada ne dovodeći u pitanje našu fiskalnu stabilnost možemo da reagujemo sa 24 milijarde dinara dodatnog ubacivanja u sektor građevine i infrastrukture, dodatnu potrošnju koja će stvoriti dodatne ekonomske rezultate i dodatnu podršku svim penzionerima da osećaju dodatnu stabilnost”, navela je Brnabić.

Tags
Back to top button