Svetska banka ponudila Srbiji pomoć od 20 miliona dolara za ublažavanje posledica virusa korona – Bankar.rs
BANKEINOSTRANE BANKEMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Svetska banka ponudila Srbiji pomoć od 20 miliona dolara za ublažavanje posledica virusa korona

Svetska banka se jutros javila Vladi Srbije sa pismom da ima na raspolaganju dodatnih 20 miliona dolara ukoliko je Srbiji potrebno za otklanjanje posledica korona virusa, izjavila je premijerka Ana Brnabić i dodala da je i Kina ponudila Srbiji dodatne maske i drugu zaštitnu opremu.

Na pitanje novinara da li će Srbija zatražiti finansijsku pomoć od neke zemlje ili međunarodne finansijske organizacije, premijerka je rekla da za tim trenutno nema potrebe pošto država ima dovoljno svojih sredstava, zbog svega što je po pitanju finansija urađeno u prethodnom periodu u zemlji.

Kaže da je SB ponudila dodatna stredstva za bilo kakve hitne mere za otklanjenje posledica širenja korona virusa.

“Iz Kine su se javili i ponudili, ako je sada nama potrebno dodatnih količina maski, zastitne opreme i testova, da će nam poslati ukoliko bude potrebe i još smo u kontaktu sa njima”, navela je Brnabić.

“Srbija se još od 2014. pripremala za krizna vremena”, rekla je Brnabić podsetivši da su od tada postignuti značajni rezultati po pitanju finansijske discipline, deficita, javnog duga koji danas iznosi oko 48 odsto BDP-a i drugo.

Bezbedni smo i sigurni smo i spremni u ekonomskom smislu, naglasila je Brnabić i zahvalila prethodnoj vladi što je sve to postignuto kako Srbija više nikada ne bi bila uhvaćena nespremna za bilo kakvu ekonomsku krizu.

“Mi sada ne dovodeći u pitanje našu fiskalnu staiblnost možemo da reagujemo sa 24 milijarde dinara dodatnog ubacivanja u sektor građevine i infastrukture, dodatnu potrošnju koja će stvoriti dodatne ekonomske rezultate i dodatnu podršku svim penzionerima da osećaju dodatnu stabilnost”, navela je Brnabić.

Tags
Back to top button