Radovanović: U Srbiji smanjen rizik od pranja novca – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Radovanović: U Srbiji smanjen rizik od pranja novca

Željko Radovanović, v.d. direktora Uprave za sprečavanje pranja novca, istakao je da je rizik pranja novca imao uzlazni trend koji je država morala da preokrene.

„Prvi put posle 14 godina Srbija se nalazi u kategoriji srednje ka niže rizičnim zemljama kada je reč o riziku pranja novca. Do toga je dovela restriktivna politika“, tvrdi on.

Iza nas su i Bugarska i Mađarska, a na istom smo nivou kao Hrvatska. Srbija je usklađena sa svim odlukama FATF i svim pravilima EU“, rekao je Radovanović na konferenciji „Razvoj finansijskih usluga, prilike i izazovi“ koju je organizovao Savet stranih investitora (FIC).

On je dodao da postoji prostor za fino podešavanje Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma jer postoje problemi u tumačenju određenih odredbi kao što je ona koja se odnosi na rad sa kešom.

Radovanović je dodao i da ovom Zakonu podležu i osiguravajuća društva, a da se u pojedinim zemljama on odnosi pored životnih osiguranja i na neživotna osiguranja.

Branko Damjanović, direktor sektora za pravne, kadrovske i opšte poslove Udruženja osiguravača Srbije je tom prilikom rekao da ne bi bio problem da se dejstvo Zakona proširi i na neživotna osiguranja, ali da sada postoji određeni non sense jer se primenju na riziko polise.

„Isplata novca kod riziko polisa se vrši u slučaju smrti osiguranka i ne psotoji štedna komponenta. Kakav rizik od pranja novca postoji kod tih polisa ili kod polisa grupnog osiguranja žvota?“, zapitao je on tom prilikom.

Sve o novcu

Tags
Back to top button