Cene kvadrata ipak nastavljaju da rastu u budućnosti – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Cene kvadrata ipak nastavljaju da rastu u budućnosti

Cene nekretnina će u narednih 10 godina značajno porasti u svim delovima sveta, objavljeno je danas na sajtu Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena.

Prema rezultatima kvartalnog istraživanja IFO i Instituta za švajcarsku ekonomsku politiku (IWP), nekretnine će u narednoj dekadi na globalnom nivou poskupeti u proseku za devet odsto.

“Povećanje cena nekretnina više je vođeno faktorima potražnje, a ne ponude”, smatra istraživač IFO-a Timo Vohner.

U prognozi za Evropu je primetna neravnoteža.

Cene nekretnina u zapadnoj Evropi će porasti u proseku za 6,4 odsto, a u severnoj Evropi za 9,9 odsto, dok južnu Evropu u narednih 10 godina očekuje poskupljenje nekretnina za čak 18,4 odsto, a istočnu Evropu za 14,9 odsto.

Cene nekretnina u Velikoj Britaniji će porasti za 8,4 odsto, kao i u Nemačkoj – za 7,2 odsto, Francuskoj – 5,5 odsto, i SAD – 6,0 odsto.

Posebno će porasti cene nekretnina u južnoj Aziji – za 25,1 odsto, zapadnoj Aziji – 22,4 odsto, i srednjoj Americi – 24,4 odsto,

U mnogim regionima sveta povećana potražnja za nekretnima raste zbog višeg životnog standarda i većih prihoda, kao i zbog rasta populacije i želje za većim životnim prostorom.

Za 37 odsto anketiranih stručnjaka, ovi faktori stoje iza porasta cena nekretnina na globalnom nivou.

“Oko 27 odsto anketiranih stručnjaka misli da su za rast cena odgovorni faktori ponude – ograničeni proizvodni kapaciteti za gradnju novih stambenih prostora, više cene građevinskog materijala i nedostatak parcela”, kazao je Vohner.

Oko 12 odsto eksperata smatra da su za poskupljenje nekretnina najviše krivi monetarna politika, inflacija i politika vlada u konkretnim zemljama.

Na regionalnom nivou, očekivanja stručnjaka o cenama nekretnina u velikoj su korelaciji sa njihovim predviđanjima inflacije, navodi se na sajtu minhenskog instituta.

U ovom istraživanju, koje je sprovedeno od 14. juna do 2. jula, učestvovalo je 1.405 ekonomskih stručnjaka iz 133 zemlje sveta.

(Tanjug)

Tags
Back to top button