Mali: Apsolutno smo likvidni, stabilni i imamo dovoljno novca da isplaćujemo plate i penzije – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

Mali: Apsolutno smo likvidni, stabilni i imamo dovoljno novca da isplaćujemo plate i penzije

Ministar finansija Siniša Mali istakao je danas, povodom situacije u vezi sa koronavirusom, da je država apsolutno likvidna, stabilna i da ima dovoljno novca za isplatu plata i penzija.

Mali je, na zajedničkoj konferenciji za štampu sa premijerkom Anom Brnabić i predsednikom Privredne komore Markom Čadežom, saopštio da danas na računu budžeta ima 168,2 milijarde dinara.

“Nemamo toliko novca inače, ali uvek smo poslednjih nedelja imali između 160 i 170 milijarda dinara na računu. Mi smo apsolutno likvidni, stabilni imamo dovoljno novca da isplaćujemo plate i penzije”, objasnio je on.

Mali je rekao da će nastojati u nedeljama i mesecima koji predstoje održati likvidnost na većem nivou radi sigurnosti i eventualija koje mogu da se dese.

“Sigurno je da u naredna dva meseca imamo dovoljno novca da pokrijemo sve rashode”, podvukao je on.

Mali je rekao da nije slučajno što država ima toliko novca na računu i da je to dokaz opravdanosti ekonomskih mera i politike od 2014., koja je bila usmerena na štednji.

“Nije slučajno što imamo toliko novca i što možemo da reagujemo sa stimulativnim merama u visini od preko 200 miliona evra u ovom trenutku”, dodao je on ističući da je potpuno sigurna i stabilna situacija u javnim finansijama.

“Kao da smo se spremali za ovakvu krizu. To je dokaz koliko vodimo odgovornu politiku”, kazao je Mali.

On je naglasio da postoji potpuna koordinacija svih državnih institucija i ustanova kada su u pitanju mere ekonomske politike i situacije u privredi.

Ocenio je veoma važnim što je NBS izašla sa paketom stimulativnih mera, koje će dodatno podići likvidnost, smanjiti trošak kapitala i troškove.

“Fiskalna politika vlade reaguje sa još jednim paketom stimulativnih mera u visini od 200 miliona evra. Ovo je dodatni podsticaj povećanju i intenziviranju radova u našoj zemlji i podsticanju stope rasta u našoj privredi, sa ciljem održavanja obima zaposlenosti”, objasnio je on.

U narednih mesec dana, prema njegovim rečima, biće nađeni načini da se isplati najmanje 4.000 dinara penzionerima, kao jednokratna pomoć iz budžeta, dodatna pomoć u ovim teškim trenucima.

Rekao je da Srbija iz dana u dan prati situaciju, kao i šta rade druge zemlje.

Naglasio je da je nesumnjivo da se globalna ekonomija usporava, da pojedine zemlje, koji su naši veliki ekonomski partneri, kao Italija, imaju probleme.

“Verovatno će biti i kod nas problemi, ali odgovoran način preduzimanju mera na vreme je najbolji način kako se nositi sa krizom”, podvukao je on.

Tags
Back to top button