ECB zadržala kamatne stopa na postojećem nivou – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

ECB zadržala kamatne stopa na postojećem nivou

Evropska centralna banka odlučila je na današnjem sastanku da ne snižava kamatne stope, uprkos očekivanjima tržišta usled trenutne epidemije korona virusa.

Međutim, centralna banka je najavila mere podrške bankarskom kreditiranju i proširila program otkupa imovine za 120 milijardi evra (135,28 milijardi USD).

Analitičari su očekivali smanjenje stope od 10 baznih bodova kao način za podsticanje ekonomije evra usled strahovanja da će recesija uskoro zahvatiti čitavu evropu. I Federalne rezerve i Banka Engleske smanjile su stope tokom prošle nedelje kao načine za podršku svojim ekonomijama.

„Suprotno očekivanjima, ECB nije smanjila svoju stopu depozita na negativnu teritoriju. Umesto toga, ECB će kupiti više imovine sa fokusom na obveznice privatnog sektora i ubrizgavaće još više likvidnosti po još povoljnijim uslovima u bankarski sistem“, rekao je Holger Schmieding, ekonomista iz Berenberga.

Glavna stopa ECB iznosi -0,5%. Znači negativna stopa da podstakne banke da pozajmljuju novac, a ne da ga čuvaju kod centralne banke. Stručnjaci su tvrdili da je, u poređenju s drugim centralnim bankama, priručnik ECB-a ograničeniji s obzirom na to da su njegove stope na negativnom teritoriju.

Govoreći na konferenciji za novinare, Lagard je saopštila da je „širenje korona virusa bio veliki šok za perspektive rasta globalne ekonomije i ekonomije evrozone i da je povećao volatilnost tržišta“.

 

Tags
Back to top button