Novai karantin će nemačku ekonomiju koštati 19,3 milijarde evra – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

Novai karantin će nemačku ekonomiju koštati 19,3 milijarde evra

Nove mere karantina koje u Nemačkoj stupaju na snagu danas, koštaće ekonomiju te zemlje oko 19,3 milijarde evra, pišu novine Welt am Sonntag pozivajući se na proračune berlinskog Instituta za ekonomska istraživanja (DIW).

Najviše bi tokom jednomesečnog zatvaranja prema DIW-ovim prognozama mogli izgubiti ugostitelji – oko 5,8 milijardi evra. Zabavna industrija, sportske i kulturne institucije izgubiće 2,1 milijardu evra, trgovinu će drugo ovogodišnje “zaključavanje” koštati 1,3, a industriju 5,2 milijarde evra. Gubici se očekuju i u uslužnom i logističkom sektoru.

DIW je, međutim, uveren da će se sledeće godine nemačka ekonomija početi oporavljati, ali samo uz uslov efikasne kontrole širenja korona virusa.

Nemačka vlada spremna je da preduzećima nadoknadi značajan deo očekivanog prometa za novembar. Manjim kompanijama, sa do 50 zaposlenih, država će nadoknaditi 50, a većima 70 odsto prometa.

Kancelarka Angela Merkel u subotu je uveravala da vlasti neće ostaviti privredu u nevolji i dogovorila mere u ukupnom iznosu do deset milijardi evra kako bi im pružila finansijsku potporu.

Nemačka od danas na najmanje mesec dana uvodi nova graničenja u javnom životu kako bi suzbila širenje korona virusa. Restorani, barovi i drugi ugostiteljski objekti biće zatvoreni, ali moći će prodavati hranu i piće za poneti. Fitnes klubovi, saloni za tetoviranje, bazeni, saloni lepote i masaže, pozorišta, kina i koncertne dvorane prestaće sa radom. Sve utakmice Bundeslige održaće se bez gledalaca.

Za razliku od prolećnog karantina vrtići, škole, frizeri i trgovine ostaće otvoreni, ali podložni higijenskim i epidemiološkim merama. U hotelima se preporučuje boravak samo u hitnim slučajevima, a ne u turističkim aranžmanima.

Tags
Back to top button