Zloupotrebe na bankomatima: Koje su mere zaštite za banke? – Bankar.rs
ANALIZEBANKARSKI PROIZVODIBANKEDOMAĆE BANKEElektronsko bankarstvoSLIDERSVE VESTI

Zloupotrebe na bankomatima: Koje su mere zaštite za banke?

Forum za prevenciju zloupotreba platnih kartica Privredne komore Srbije (PKS) uputio je bankama preporuke o minimumu standarda zaštite.

Preporuke su upućene povodom nedavnih zloupotreba na mrežama bankomata, kao i učestalih sajbernapada na finansijske institucije u regionu, a podrazumevaju podizanje na viši nivo zaštite komunikacione opreme, pristupa bankomatima, softvera.

Osnovno pravilo je da se organizacija poslovanja uskladi sa međunarodnim standardima bezbednosti i sigurnosti (PCI DSS standardi), navodi se u dopisu PKS i apeluje na banke da radi zaštite mreže bankomata, što je moguće pre sprovedu opisane mere, od ključnog nivoa zaštite komunikacione opreme, pristupa bankomatima, preko komunikacije na relaciji bankomat – server, do obezbeđenja operativnog sistema i softvera.

Preporučena je instalacija određenih softvera i stalno ažuriranje novim verzijama u skladu sa specifičnostima rada mreže bankomata.

“Unapređenju zaštite bankomata doprineo bi i konstantni onlajn monitoring, jer bi na taj način pravoremeno bile uočene sve sumnjive aktivnosti ili nepravilnosti u radu bankomata i na taj način sprečene prevare”, navode u PKS.

Pored rešenja za optimizaciju novca kako bi njegova količina u bankomatima bila u skladu sa preporučenim bezbednosnim minimumom, predlog eksperata Foruma za prevenciju zloupotreba platnih kartica jeste i uvođenje fizičkih ojačanja na samom bankomatu, sertifikovanih sefova, kao i specijalizovane zaštite protiv “skiminga”, napada gasom ili dugih poznatih prevara.

Za kompletnu zaštitu, kažu, neophodna je edukacija i podizanje nivoa svesti o mogućim prevarama na bankomatima, kroz razne vebinare i brošure koje pripremaju vendori bankomata, navedeno je u preporukama upućenim bankama.

Forum će, ističu, i ubuduće kroz svoje aktivnosti proaktivno delovati u borbi protiv zloupotreba, podstičući na konstantan rad na unapređenju sigurnosti ne samo bankomata već i svih segmenata poslovanja.

“Pored dopisa bankama, sa namerom da ukaže na dobru praksu zaštite bankomata i doprinese prevenciji finansijskih zloupotreba, Forum za prevenciju zloupotreba platnih kartica Udruženja finansijskih institucija PKS je u proteklom periodu organizovao i niz edukativnih radionica o aktuelnim oblicima prevara i zloupotreba platnih kartica za predstavnike državnih organa, pre svih, policije, tužilaštva i sudova, radi adekvatnog postupanja u slučaju zloupotreba”, rekla je sekretarka Udruženja finansijskih institucija PKS Katarina Ocokoljić.

Izvor: B92

Tags
Back to top button