Vučić: Komercijalna prodata u idealno vreme i na najbolji način – Bankar.rs
ANALIZEBANKEDOMAĆE BANKEINTERVJUISLIDERSVE VESTI

Vučić: Komercijalna prodata u idealno vreme i na najbolji način

Komercijalna banka je prodata u idealno vreme i na najbolji mogući način, izjavio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić i istakao da je država uspešno rešila još jedno veliko preduzeće i oslobodila se još jednog velikog finansijskog rizika.

Vučić je, na pitanje televizije Kopernikus zašto je Komercijalna prodata kada je imala oko 11 odsto tržišnog udela, rekao da je Komercijalna banka imala probleme u prethodnom periodu, mada ne takvih da je bila nelikvidna, kao i da su njeni bilansi bili sve lošiji.

“U pravom trenutku je država donela odluku o prodaji i u dogovoru sa MMF-om i Svetskom bankom, koji su to podržali”, naglasio je Vučić.

Komercijalna banka i posle prodaje radi i radiće i dalje, rekao je Vučić i naglasio da nema nikakve veze što ona više nije pod državnom kontrolom, jer svaka banka želi da radi što bolje i tako ostvaruje veći profit.

“Taj sa strane će da plasira razvojne kredite ako ima računicu, a domaći će da plasira te razvojne kredite ako ima da uzme keš u svoj džep. Svaka banka na svetu će da plasira što je moguće više kredita da bi imala što veću zaradu. Što bi onda naša državna banka plasirala više nego neka druga banka, kada i ta druga banka želi da zaradi još više nego državna banka”, zapitao je predsednik Vučić.

Dodaje da bi državna banka samo plasirala u rizične plasmane za razliku od drugih banaka i da bi to građani Srbije na kraju morali da plate.

Država je, navodi, morala da plati za Agrobanku i Privrednu banku Beograd oko 800 miliona evra, a što su platili građani Srbije.

Napomenuo je da najmoćniji investitori imaju vlasništvo u NLB banci, koja je kupila Komercijalnu banku, kao i da država Slovenija ima u NLB-u udeo od samo 25 odsto.

Vučić podseća da je naša država imala negativna iskustva i sa drugim državnim bankama, kao što je Univerzalna banka i drugim koje su uništene.

Takođe, napomenuo je da Srbija i dalje ima srpske banke, Poštansku štedionicu koja nije mala banka, kao i Srpsku banku.

Vučić kaže da država nije bila sama u Komercijalnoj banci, pošto je udeo imao i EBRD.

“Tu su bili prvi problemi, i tu je počeo sukob sa EBRD. Tu su pravljeni, pre svega, partijski aranžmani”, rekao je Vučić i dodao da je bilo predviđeno da se bivšem predsedniku IO Komercijalne banke Ivicu Smoliću isplati otpremnina od čak 700.000 evra, što su platili građani Srbije.

Izvor: RTV

Tags
Back to top button