Ljajić: Šteta za turizam i privredu biće velika ako potraje epidemija korona virusa – Bankar.rs
INTERVJUIMAKROEKONOMIJASVE VESTI

Ljajić: Šteta za turizam i privredu biće velika ako potraje epidemija korona virusa

Hotelijerstvo, ali i drugi delovi privrede Srbije pretrpeće veću štetu ako potraje epidemija korona virusa, rekao je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

On je za TV Prva kazao da je u februaru i martu Srbiju posetilo znatno manje turista zbog otkazivanja aranžmana, pogotovo turista iz Kine.

“Svetska turistička organizacija je imala procenu rasta turizma u svetu ove godine od tri do četiri odsto, a sada su procene da će pad biti od jedan do četiri odsto”, istakao je Ljajić.

Komentarišuči informacije da su prodavnice na severu Kosova preplavljene robom iz Albanije, Ljajić je rekao da to nije tačno.

“U veletrgovinama nema albanske robe, a u pojedinim prodavnicama ima šećera i jaja iz Albanije”, rekao je Ljajić i dodao da bi bilo “normalno” da se ne priča o “nacionalnosti” robe već o slobodnom protoku ne samo robe već i ljudi i kapitala.

On je istakao da će srpskim firmama biti teško da se vrate na tržište Kosova čak i da takse koje je uvela vlast u Prištini pre godinu i po budu potpuno ukinute.

“Taj prostor je sada popunjen robom iz okolnih zemalja i to od 30 do 60 odsto, i biće veoma teško da se vratimo na onaj nivo trgovine koji je postojao ranije”, rekao je Ljajić.

Dodao je da će za Srbiju biti problem i ako takse budu ukinute, a ostanu druge barijere, kao što bi bila obaveza da se obeležava da se roba isporučuje u Republiku Kosovo.

“Treba da se vratimo pregovorima Beograda i Prištine o svim nerešenim pitanjima”, rekao je Ljajić.

Tags
Back to top button