Korona virus aktuelizovao temu rada od kuće – Bankar.rs
SAVETI ZA POSAOSVE VESTI

Korona virus aktuelizovao temu rada od kuće

Sa rastom broja obolelih od korona virusa koji je postao globalni problem, mnoge kompanije zatražile su od svojih zaposlenih da neko vreme rade od kuće, dok druge pak omogućavaju dobrovoljni rad od kuće zbog predostrožnosti. Tako su, Amazon, Fejsbuk, Gugl i Majkrosoft preporučili svojim radnicima u Sijetlu u državi Vašington, na severozapadu Sjedinjenih Američkih Država, da neko vreme rade od kuće, i to nakon što je ustanovljeno kako je jedan od njihovih dobavljača bio pozitivan na test za Covid-19.

Deo kompanija otkazao je godišnje sastanke i konferencije, poput Fejsbuka, IBM-a i Adoba. Neke kompanije, poput Epla su svojim radnicima zabranile putovanja u Kinu, dok su druge pak smanjile opseg poslovnih putovanja na minimum.

Buzzfeed prenosi kako ovaj prisilni iskorak prema radu od kuće može biti i trenutak u kojem će se prebaciti tas na vagi, odnosno da bi kompanije u budućnosti ovaj način rada mogle prihvatiti radi povećanja svoje uspešnosti, naročito kod onih zaposlenika koji od kuće mogu jednako efikasno, ako ne i kvalitetnije raditi kao i u kancelariji. “Nikada više nećemo raditi na isti način”, kaže šefica ljudskih resursa u Tviteru, Dženifer Kristi. “Menadžeri koji nisu mislili da mogu voditi timove sa udaljenih mesta dobili su novu perspektivu te zato mislim da se iz ove pozicije nikada više nećemo vratiti natrag”, smatra Kristi.

Istovremeno, mogućnost rada od kuće ističe se i kao jedna od nejednakosti koja se može stvoriti prema radnicima u različitim industrijama i kompanijama, prenosi CNBC.
Dok tehnološke kompanije mogu lako organizovati takav rad, one koje imaju radnike na linijama u fabrikama ili u uslužnim delatnostima ne mogu priuštiti odlazak radnika kući. BLS, američki statistički biro koji se bavi zaposlenošću, u svom istraživanju ističe kako oko 22 odsto prodajnih radnika, 16 odsto građevinara, 11 odsto administrativnih radnika, 11 odsto servisnih radnika, 10 odsto instalatera, osam odsto transportnih radnika te šest odsto ljudi zaposlenih u proizvodnji deo posla može obavljati kod kuće. Statistički biro upozorava i na to kako su te industrije često segregirane rasno i spolno, tako da neke branše mogu više koristiti rad od kuće od drugih.
Izvor: Privredni.hr
Tags
Back to top button