Bezos za samo jednu noć na berzi izgubio sedam milijardi dolara – Bankar.rs
ANALIZELICNE FINANSIJESVE VESTI

Bezos za samo jednu noć na berzi izgubio sedam milijardi dolara

Zabrinutost zbog virusa korona uzburkala je tržišta kapitala širom sveta na kojima je samo u poslednjih mesec dana zbrisano više stotina milijardi dolara bogatstva svetskih milijardera u kompanijskim akcijama.

Šef “Amazona” Džef Bezos izgubio je sedam milijardi dolara tokom samo jedne prekonoćne trgovinske sesije na berzi, a u poslednjih mesec dana je usled oštrog pada cena akcija “siromašniji” za više od 18 milijardi dolara, izveštava CNBC.

Glavnom izvršnom direktoru “Tesle”, Ilonu Masku, koji je napisao da je “panika zbog virusa korona glupost”, na berzi je preko noći “izgorelo” oko četiri milijarde dolara bogatstva u akcijama.

Time je njegov gubitak na tržištu kapitala za mesec dana narastao na više od 12 milijardi dolara.

Ipak, najveći udarac od virusa COVID-19 po džepu je osetio šef LVMH-a Bernar Arno, koji je u januaru sa bogatstvom od 110 milijardi dolara postao drugi najbogatiji čovek na svetu, istisnuvši sa te pozicije Bila Gejtsa.

Arno je na berzi izgubio za jednu noć šest milijardi dolara, ali s obzirom na to da je luksuzna roba vrlo ranjiva na ekonomske i berzanske šokove, akcije njegove kompanije LHVM su se od januara stropoštale za čak 24 procenta, čime je njegov ukupan berzanski gubitak za samo dva meseca dostigao skoro 30 milijardi dolara.

Zbog toga se Arno na rang-listi najbogatijih vratio na treće mesto, zaostajući s bogatstvom u odnosu na Gejtsa za preko 20 milijardi dolara.

Izvor: Capital.ba

Tags
Back to top button