Vol strit obustavio trgovanje na 15 minuta zbog velikog pada indeksa – Bankar.rs
ANALIZEIZVEŠTAJ SA BERZESLIDERSVE VESTI

Vol strit obustavio trgovanje na 15 minuta zbog velikog pada indeksa

Njujorška berza na Vol stritu danas je obustavila trgovanje u periodu od 15 minuta, jer su indeksi pali za više od sedam odsto.

Kada je obnovljen rad berzi, pad je i dalje iznosio sedam odsto, da bi se potom delimično usporio i iznosio je 5,5-6 odsto, prenosi Sputnik.

U 15.00 časova po srednjoevropskom vremenu indeks „Dau Džons” pao je za 6,11 odsto – na 24283,95 poena, dok je indeks „Nasdak” pao za 5,5 odsto – na 8099,32 poena. Indeks S&P 500 pao je na 5,96 odsto.

Masovna rasprodaja u predberzanskom trgovanju pokrenula je mehanizme za sprečavanje daljnjeg pada tržišta kapitala, prenosi B 92.

Takozvani nivo prve zaštite aktivira se automatski kada širi indeks S&P padne sedam procenata. To je prvi put da se taj alarm oglasio od decembra 2008. u jeku svetske finansijske krize izazvane krahom investicione banke Leman braders.

Trgovanje je nastavljeno nakon 15 minuta pauze, u 9:49 po istočnoameričkom vremenu, a indeks Dau Džon izgubio je ubrzo po nastavljanju trgovanja na berzi 2.000 poena.

Prema pisanju medija, Saudijska Arabija je objavila da namerava da poveća proizvodnju nafte i da smanji cene.

Trenutno se pad osnovih tipova nafte – „Brent“ i „VTI“ usporio za oko 20 odsto.

Glavne berze azijsko-pacifičke regije zatvorene su padom za 3-7 odsto, a u Evropi su berze otvorene padom indeksa za 6-9 odsto. Slično je i u zemljama Persijkog zaliva, Egiptu i drugim državama.

Cene nafte su pale nakon što se učesnici OPEK+ 6. marta nisu dogovorili ni o izmeni parametara dogovora, ni o njegovom produžetku. Majski fjučers nafte „Brent” je smanjen za 28,69 odsto, na 32,28 dolara po barelu, dok je aprilski fjučers nafte „VTI” pao za 31,25 odsto, na 28,33 dolara. Sve ovo prouzrokovalo je pad kursa rublje. Vrednost dolara je prema podacima od nedelje ujutru 74 rublje, a evra 85 rubalja.

Tags
Back to top button