Rublja na četvorogodišnjem minimumu prema dolaru – Bankar.rs
FOREXSVE VESTI

Rublja na četvorogodišnjem minimumu prema dolaru

Vrednost rublje je jutros zabeležila četvorogodišnji minimum prema dolaru zbog pada cene nafte od 30 odsto, piše “Moskva tajms”.

Vrednost ruske valute srozala se skoro 10 odsto takoreći preko noći, dostigavši najniži nivo za duže od četri godine, usled naglog pada cena nafte izazvanog raskidom dogovora Rusije i Saudijske Arabije o smanjenju proizvodnje nafte.

Jutros je kurs rublje iznosio 74,9 za jedan dolar. Ruski ministar finansija danas je potvrdio da će centralna banka prodavati devizne rezerve kako bi stabilizovala kurs rublje, piše “Moskva tajms”.

Rusko odbijanje da se na sastanku u Beču u petak dogovori dodatno smanjenje proizvodnje nafte u okviru grupe OPEK plus šokiralo je globalna tržišta najvažnijeg energenta i pokrenulo cenovni rat najvećih svetskih snabdevača posle čega je usledio pad cene od 30 odsto na 33 dolara za barel, jer je Saudijska Arabija najavila povećanje proizvodnje od 10 miliona barela dnevno.

Pad cena nafte potiskuje vrednost ruske nacionalne valute jer se Rusija u velikoj meri oslanja na prihode od izvoza tog energenta.

Prelomna cena nafte za ruski budžet je 50 dolara za barel, dok profit od nafte prodate po ceni oko 42 dolara po barelu ide u ruski Nacionalni fond za blagostanje.

Kada je cena ispod tih nivoa, Rusija mora ili da posegne u državne rezerve ili da pozajmljuje.

Izvor: B92

Tags
Back to top button