Rat cenama na naftnom tržištu – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Rat cenama na naftnom tržištu

Akcije Saudi Aramka, saudijske naftne kompanije, prvi put su pale ispod cene iz inicijalne javne ponude (IPO) što se može pripisati ratu cenama na naftnom tržištu.

Cena je potonula 5,8 odsto, na 31,10 riala. Cena u javnoj ponudi bila je fiksirana na 32 riala, prenosi SEEbiz.

Već je pomalo zaboravljen optimizam s kraja prošle godine kad je u jednom trenutku vrednost akcija Saudi Aramka dosegla 35,2 riala (9,39 dolara) po deonici. U tom je trenutku Aramko bio vredniji od najvećih pet naftnih kompanija sveta zajedno: Exxon Mobil, Total, Royal Dutch Shell, Chevron i BP.

Globalna potražnja za naftom ozbiljno je poljuljana epidemijom korona virusa zbog koje su mnoge zemlje ograničile putovanja i uvele karantine a zatvorene su i mnoge fabrike.

Australijska banka ANZ procenjuje da bi globalna potrošnja nafte u prvoj polovini ove godine mogla pasti za 1,6 miliona barela dnevno, te za oko 300 hiljada barela dnevno u celoj godini.

Goldman Saks smatra ipak da sporazum OPEC+ ionako ne bi sprečio prekomerno snabdevanje globalnih tržišta u drugom tromesečju. Potvrdili su prognozu prema kojem bi se barelom u aprilu na londonskom tržištu trebalo trgovati po 45 dolara.

Tags
Back to top button