Erste banka snizila prognozu privrednog rasta za CEE na 2,6 odsto zbog virusa korona – Bankar.rs
ANALIZEBANKESLIDERSVE VESTI

Erste banka snizila prognozu privrednog rasta za CEE na 2,6 odsto zbog virusa korona

Erste banka odlučila je da snizi prognozu ekonomskog rasta za centralnu i istočnu Evropu (CEE) za 0,3 procentna poena na 2,6% u 2020. zbog brzog širenja COVID- 19 u Evropi.

“Zbog brzog širenja COVID-19 u Evropi, revidiraćemo našu prognozu rasta u centralnoj i istočnoj Evropi za oko 0,3 procentna poena na 2,6%, s tim da će revizije za pojedine zemlje ići od oko 0,3 procentna poena u slučajevima Češke, Mađarske i Poljske do čak 0,5 procentna poena u Rumuniji ili čak i više u slučaju Hrvatske”, navodi Erste u svom istraživanju.

Prema analitičarima Erstea, na smanjenje rasta industrijske proizvodnje još nije verovatno da će uticati na koronavirus. Međutim, i bez uticaja, smanjenje se očekuje u Rumuniji i Češkoj, dodali su.

“Ako širenje novog virusa korona ne bude zadržano u doglednoj budućnosti, mogli bismo videti dalja smanjenja globalne ekonomske aktivnosti koja bi se mogla pretvoriti u još veće usporavanje rasta u zemljama centralne i istočne Evrope”, upozorio je Erste u izveštaju.

Erste banka snizila je i svoju prognozu BDP-a za evrozonu sa 1,0% na 0,7% za 2020.

“U novijoj istoriji nije bilo uporedivih situacija, pa je naša prognoza izložena visokom stepenu nesigurnosti (posebno u pogledu potencijalno jačeg pada ekonomskog rasta nego što trenutno očekujemo). Ova prognoza se temelji na pretpostavci da nijedna druga industrijalizovana zemlja neće videti slično brzo širenje virusa u narednim sedmicama kao što su to iskusile Italija ili Južna Koreja”, navode iz Erstea.

Očekujemo da će ekonomski zamah evrozone patiti od marta nadalje, pod uticajem neočekivano brzog širenja virusa SARSCoV-2 u Italiji. Osim toga, negativni učinci skorog zastoja kineske ekonomije u februaru (barometar osećaja pao je na svoj najniži nivo ikada) postepeno će postati vidljivi i u evrozoni.

U Erste-u očekuju da će se situacija postepeno normalizovati i rast da se malo ubrza u trećem kvartalu; međutim, ovo se temelji na pretpostavci da će SARS-CoV-2 epidemija svoj vrhunac doživeti u drugom tromesečju, i to i u evrozoni i širom sveta.

Tags
Back to top button