Antić: EPS nije na prodaju, gradiće se novi blok termoelektrane vredan 385 miliona evra – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Antić: EPS nije na prodaju, gradiće se novi blok termoelektrane vredan 385 miliona evra

Srbija je ponovo pokrenula projekat gradnje termoelektrane “Kolubara B” započet još osamdesetih godina prošlog veka. Sporazum o gradnji bloka snage 350 megavata EPS je potpisao sa kineskom kompanijom “Pauerčajna”.

Gradilište nove termoelektrane “Kolubara B” u Kaleniću kod Uba biće aktivirano sledeće godine. Kineski partner do kraja aprila napraviće plan relizacije posla vrednog 385 miliona evra na, obećavaju, potpuno ekološkim osnovama.
“Projekat će biti izgrađen u skladu sa standaradima Evropske unije, sa EPS-om razvijamo najnapredniju tehnologiju i trudićemo se da lokalna zajednica ima maksimalnu korist od ovog posla”, rekao je za RTS direktor “Pauer Čajna” Jang Bo.
EPS je ušao i u obnovljive izvore energije, a od uglja koji daje dve trećine struje ne može se brzo odustati pa se stari blokovi obnavljaju.
Milorad Grčić, v. d. generalnog direktora EPS-a naveo je da je prošla godina bila vrlo teška za proizvodnju uglja, pa zbog toga zahvaljuje rudarima.
“I nemojte da mi neko zameri, ja uvek moram da podsetim da mi možemo da imamo elektranu i za 22. vek, ali ako nemamo šta da spalimo – nema struje”, rekao je Grčić.
On je istakao i da EPS ostaje 100 odsto u vlasništu države.
“Sindikat EPS-a je stanova da EPS ni slučajno ne treba prodati, ni slučajno privatizovati. Akcionarsko društvo da, Sindikat je dao saglasnost za to ali zatvorenog tipa”, ističe predsednik sindikata EPS-a Milan Đorđević.
O prodaji EPS-a niko ne razmišlja, kaže ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.
“Apsolutno odgovorno kažem da Republika Srbija, predsednik Srbije, Vlada Srbije nemaju planove za privatizaciju”, rekao je Antić.
Nova termoelektrana “Kolubara B” biće zamena za najstariji termoblok “Kolubara” kod Lazarevca.
U januaru i februaru su listovi “Danas” i “Novosti” pisali da bi Elektroprivreda Srbije u oktobru iz statusa javnog preduzeća trebalo da preraste u akcionarsko društvo. List “Danas” je pisao da vlast u Srbiji veoma ozbiljno razmatra mogućnost da proda EPS, a kao glavni razlog je navedena sklonost Međunarodnog monetarnog fonda ka takvom rešenju.
“Novosti” su pisale da je Srbija MMF-u obećala da će do kraja ove godine EPS postati akcionarsko društvo i da će građanima biti podeljene akcije.
Izvor: 021.rs
Tags
Back to top button