EBRD stekla direktni udeo u Addiko bank AG od 8,4 odsto – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

EBRD stekla direktni udeo u Addiko bank AG od 8,4 odsto

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) zamenila je svoj indirektni udeo u austrijskoj Addiko Bank AG, koja posluje u jugoistočnoj Evropi, za direktni udeo od 8,4 %, izveštava Indikator.ba.

Potez EBRD-a naglašava dugoročnu predanost banci i prati nedavne promene u vlasništvu banke.

EBRD je imala indirektni udeo u Addiku putem posebnog supsidijarnog subjekta AI Lake.

Addiko banka je nasledila nacionalizaovanu problematičnu austrijsku Hypo Alpe Adria Group, te je potom preuzeta od fonda Advent International i EBRD u decembru 2014. godine.

Na tržište se vratila nakon inicijalne javne ponude (IPO) u junu 2019., nakon uspešnog restrukturiranja i preusmeravanja svog poslovanja. Banka posluje u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Srbiji i Sloveniji.

Prema podacima od 5. marta s internet stranice Addiko, njen najveći deoničar je luksemburški AI Lake sa 36,6% udela, a sledi EBRD s 8,4%, američki Wellington Management Group LLP sa 7,18% i švedski SEB Investment Management AB s 4,05 %. Ostatak vlasništva pripada manjim deoničarima.

Addiko na svojoj web stranici navodi da je DDM INVEST III AG, deo švedskog upravitelja za ugroženu imovinu DDM Group, sklopio ugovor o kupovini deonica s AI Lakeom u vezi s udelom od 9,9% u kapitalu Addiko Bank AG. Očekuje se da će zaključivanje posla biti do 24. marta.

Takođe, DDM INVEST III AG ima opciju poziva za dodatnih 10,10% u Addiko Bank AG.

Tags
Back to top button