ECB upozorava: “Finansijsko i tržište nekretnina je precenjeno” – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

ECB upozorava: “Finansijsko i tržište nekretnina je precenjeno”

Evropska centralna banka (ECB) upozorila je da je finansijsko i tržište nekretnina precenjeno.

Kako je saopštila, u takav položaj došlo se pre svega zbog brzog ekonomskog oporavka, niskih kamatnih stopa i velikih paketa pomoći koji su deljeni tokom pandemije.

U svom polugodišnjem Izveštaju o stabilnosti, ova institucija je kao jedan od najvećih rizika za EU istakla ranjivosti finansijskog i tržišta nekretnina, ali i rast korporativnog i državnog duga, kao i sve rizičnije ponašanje kompanija, prenosi Investitor. To rizično ponašanje ogleda se između ostalog i u riskantnim investicijama, posebno onim egzotičnim, koje su podložne slabijoj regulativi, piše Investotor.

Ono što ECB može da uradi da bi donekle ublažila razvoj ovakve situacije je smanjenje paketa pomoći. Zato je još u septembru najavila da će kupovati manje obveznica.

U međuvremenu, inflacija u evrozoni je nastavila da raste, pa je sa septembarskih 3,4 odsto u oktobru porasla na 4,1 odsto. Ipak, Evropska centralna banka je mišljenja da je ovaj rast cena samo privremen i da će usporiti u narednoj godini.

S druge strane, neki učesnici na tržištu smatraju da ECB potcenjuje inflatorne pritiske i da će morati da koriguje svoje procene.

Tags
Back to top button