Fed neočekivano snizio ključne kamatne stope – Bankar.rs
ANALIZEBANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Fed neočekivano snizio ključne kamatne stope

Američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) neočekivano je u utorak snizila ključne kamatne stope pola postotnog boda kako bi zaštitila ekonomiju od posledica epidemije koronavirusa nakon što je grupa sedam najrazvijenijih industrijskih zemalja najavila koordinisane mere.

Fed je snizio ključne kamatne stope pola postotnog boda, na jedan do 1,25 odsto, prenosi SEEbiz.

“Ključni pokazatelji američke ekonomije su i dalje snažni, ali koronavirus predstavlja sve izraženije rizike za ekonomsku aktivnost”, poručio je Fed u obrazloženju krizne mere.

Redovna sednica Fedovog odbora za monetarnu politiku zakazana je za narednu sedmicu.

Prethodno su ministri finansija grupe G7 najavili da su po potrebi spremni da preduzmu mere, uključujući i one u domenu fiskalne politike.

“S obzirom na potencijalne posledice Covid-19 po globalni rast, ponovo potvrđujemo da smo spremni da upotrebimo sve odgovarajuće alate kako bismo osigurali snažan, održiv rast i zaštitu od rizika koji bi ga mogli ugroziti”, navodi se u saopštenju s telekonferencije.

Oni su dodali da su ministri finansija G7 spremni da preduzmu mere, uključujući po potrebi i one fiskalne, kako bi se podržalo suzbijanje virusa i ekonomija u toj fazi.

Saopštenje je objavilo američko Ministarstvo finansija u ulozi predsedavajućeg grupe G7. Grupu G7 čine Sjedinjene Američke Države (SAD), Kanada, Japan, Francuska, Italija, Nemačka i Velika Britanija.

Tags
Back to top button