Tabaković: Rast štednje odraz poverenja građana u domaći bankarski sistem – Bankar.rs
BANKARSKI PROIZVODIBANKEDepoziti i štednjaDOMAĆE BANKENBSSLIDERSVE VESTI

Tabaković: Rast štednje odraz poverenja građana u domaći bankarski sistem

“Rast ukupne štednje, i dinarske i devizne, odraz je poverenja građana u domaći bankarski sistem”, izjavila je guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

“Gotovo pet puta viši nivo dinarske štednje u odnosu na kraj 2012. godine jeste potvrda da postoji poverenje u monetarnu politiku koju vodi NBS”, rekla je Tabaković za “Novosti”.

Kako je objasnila, devizna štednja stanovništva u proteklih sedam godina povećana je za 32 odsto, pri čemu je više od polovine ukupnog rasta ostvareno u poslednje dve godine, i dostigla je nivo od gotovo 11 milijardi evra.

“Stope rasta su još izraženije kod dinarske štednje koja je, prema poslednjim podacima, premašila 83 milijarde dinara i čak je 4,8 puta veća u odnosu na kraj 2012. I kod štednje u dinarima rast je naročito bio izražen u poslednje dve godine – 32 milijarde dinara, što je polovina ukupnog rasta ostvarenog u prethodnih sedam godina”, navela je Tabaković.

Kako je naglasila, učešće dinarske štednje u ukupnoj štednji je tokom sedam godina povećano sa ispod dva odsto na šest odsto, a popravljena je i ročna struktura rastom učešća dinarske štednje na rok preko jedne godine sa ispod osam na preko 28 odsto.

Takođe, ocenila je Tabaković, analize isplativosti dinarske i devizne štednje koje se redovno sprovode, za period od 2012. godine nedvosmisleno potvrđuju veću isplativost dinarske štednje.

“Činjenica da štednja raste i u uslovima znatno nižih kamatnih stopa na štednju, ukazuje i na postepeni rast životnog standarda, što se vidi i kroz rast zarada i snažno smanjenje nezaposlenosti”, navela je Tabaković.

S obzirom na to, dodala je, da je štednja uvek bila važan izvor finansiranja banaka, rast depozitne baze povećava potencijal za kreditnu aktivnost.

“U Srbiji imamo taj zdrav odnos – da rast kreditne aktivnosti koji je podržan i rastom štednje, podržava ekonomski rast. To kroz rast zaposlenosti i zarada, otvara prostor za veću štednju”, poručila je Tabaković.

Tabaković je dodala da je dinar relativno stabilan i da za njim postoji sve veća tražnja i istakla da su gotovi svi pokazatelji poslovanja naših banaka najbolji u regionu jer je na tome rađeno sistematski.

Tags
Back to top button