Švajcarska najskuplja zemlja za život, Srbija na 98. mestu – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Švajcarska najskuplja zemlja za život, Srbija na 98. mestu

Evropske zemlje dominiraju na listi, pa se među top 20 najskupljih nalazi devet iz Evrope, pet iz Azije, jedna iz Severne Amerike i jedna iz Afrike, dok su dve sa Kariba i dve iz Okeanije, piše GQ.

Na drugom mestu liste našla se Norveška, a iza nje su Island, Japan, Danska, Bahami, Luksemburg, Izrael, Singapur i Južna Koreja.

Iznenađenje na ovoj listi su Sjedinjene Američke Države koje su se našle na 20. mestu, Ujedinjeno Kraljevstvo koje je smešteno na 27. mestu i Rusija koja je 82. na listi.

Ova lista sastavljena je na osnovu podataka iz mnogobrojnih studija, na osnovi indeksa potrošačkih cena, Nubeo baze podataka o troškovima života i brojnih nacionalnih i internacionalnih medijskih izveštaja. U obzir su uzeli cene stanovanja, odeće, taksija, interneta, namirnica, prevoza i hrane u restoranima.

Od ovih podataka sastavljen je indeks na osnovi izrazito skupog života u New Yorku, a koji iznosi 100.

Prema ovom merilu, prva na listi, Švajcarska, ima indeks 122,4 kada su u pitanju troškovi života, a 50,25 kada je u pitanju visina stanarine, koja u Bernu iznosi u proseku 1264 evra.

Zemlje regiona nisu među najskupljima

Jedina zemlja iz regije koja se nalazi među prvih 50 zemalja na listi, na 47. mestu, je Slovenija, čiji je indeks troškova života 54,43, dok je indeks visine stanarine 17,09, što je skoro triput jeftinije nego u Švajcarskoj.

Odmah iza nje, na 53. mestu, nalazi se Hrvatska, s indeksom troškova života 49,7 i indeksom stanarine 21,81. To bi značilo da su stanarine u Hrvatskoj za nijansu više od onih u susednoj Sloveniji, ali da su ukupni troškovi života niži.

Crna Gora je zauzela 90. mesto na listi, s indeksom troškova života 38,23 i indeksom visine stanarine 10,38, što znači da je prosečna mesečna stanarina u ovoj zemlji čak pet puta jeftinija nego u Švajcarskoj, dok su troškovi života triput manji u odnosu na prvu zemlju s liste.

Na 96. mestu našla se Bosna i Hercegovina. Indeks troškova u njoj je 35,97, a indeks visine stanarine 6,72. To znači da je, prema podacima časopisa CEOWORLD, stanarina ovde više od sedam puta jeftinija nego u prvoj zemlji s liste, što bi značilo da u proseku iznosi oko 170-180 evra.

Poslednja na listi među zemljama regije je Srbija, koja je zauzela 98. mesto. To znači da su troškovi života u njoj najmanji u odnosu na sve ostale zemlje bivše Jugoslavije. Indeks ukupnih troškova u Srbiji iznosi 35,72, triput manje nego u prvoplasiranoj državi, dok je indeks visine stanarine 9,08, što znači da stanovnici izdvajaju pet i po puta manje novca za smeštaj, u prosjeku 230 evra, prenosi Klix.

Na kraju liste, kao najpovoljnije države za život, nalaze se Uzbekistan, Sirija, Indija, Afganistan i Pakistan.

Tags
Back to top button