Spasojević za Bankar.rs sa Biznis foruma: Imamo sve predispozicije, moramo da se uključimo u industriju 4.0 – Bankar.rs
KOMPANIJEMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Spasojević za Bankar.rs sa Biznis foruma: Imamo sve predispozicije, moramo da se uključimo u industriju 4.0

Vlasnik ITM grupe, Toplica Spasojević, u razgovoru za Bankar.rs sa Kopaonik Biznis foruma poručuje da Srbija trenutno ima šansu da reši mnoge probleme implementacijom postulata industrija 4.0, jer, kako ističe, imamo i znanja i mogućnosti.

“To i jeste lajf motiv celog ovogodišnjeg skupa. Naime, prvi put u istoriji, nakon tri industrijske revolucije koje smo pomalo mašili jer su zahtevale ogromna sredstva i ogromna ulaganja koja mi tada nismo imali, danas, zahvaljujući tome što može sa lap topovima i baznim znanjem koje Srbi imaju da se radi, možemo da se uključimo u tu industrijsku revoluciju”, poručuje Spasojević za naš portal.

On ističe da je to pokušano da se provuče kroz različite oblasti, od građevinarstva do obrazovanja, industrije, ekologije i slično.

“To je zapravo naš pokušaj da pripremimo javnost a pre svega one koji kreiraju ekonomsku politiku, da budu spremni na novu industrijsku revoluciju, što je 4.0 revolucija, da Srbija treba da se uključi u to jer će tako rešiti mnoge svoje probleme kroz direktnu implementaciju glavnih postulata svega toga”, naglasio je on.
Spasojević navodi da se krenulo od industrije.

“Krenuli smo od industrije jer vidimo da su ovi naši klinci koji su i u IT-u i u kreativnim industrijama, pa i u teškim industrijama poput metaloprerađivačke, već počeli da primenjuju takve odredbe, a to je dobar znak da smo na pravom pravcu. Takođe je dosta toga urađeno i u vezi obrazovanja, odnosno činjenice da treba da prilagodimo ne samo klince koji sada idu u školu, već i one koji su završili fakultete, da moraju da se obrazuju i poboljšavaju svoja znanja, te ih dovedu do nivoa da mogu da razumeju tehnološke procese i da se aktivno uključe u to. Onda smo to provukli kroz sve sektore, poput građevinarstva, a u smislu da i oni moraju da prave pametne zgrade, da se uključe u to šta će biti budući zahtevi tržišta”, napomenuo je Spasojević za Bankar.rs.

Istakao je svetao primer industrijske revolucije.

“U bankarstvu i osiguranju u Srbiji je to na vreme prepoznato. Bankari su dosta napredovali u tom smislu i digitalizovali su svoje poslovanje. Tako sada svakog dana možemo čuti da je to sve ozbiljnije pa možemo da budemo ponosni na to što naša bankarska industrija jako dobro stoji u tom pogledu”, pohvalio je Spasojević bankarski sektor.

Ističući da novac nikada nije bio jeftiniji, kao i spremnost za investiranje, napominje da su samo potrebni dobri projekti.

“Mislim da su naši bankari pravi sagovornici, kao i da je klima jako dobra i da mogu da se naprave dobri rezultati”, zaključio je Spasojević.

Da Srbija apsolutno može da iskoristi šansu koju pruža 4.0 revolucija, ocenila je danas na Biznis forumu i premijerka Ana Brnabić.

“Srbija je uradila mnogo, posebno u poslednje tri godine, kada je reč o promenama koje prate 4.0 revoluciju i po tome je prepoznata u svetu. Činjenica je da je Srbija danas pozvana na svaku značajnu konferenciju o digitalizaciji u svetu gde govore njeni predstavnici”, istakla je premijerka i podsetila da je Srbija 2019. prvi put uvrštena u Startap Genome izveštaj o digitalnim ekosistemima, gde smo u tri kategorije rangirani u prvih 10 u svetu.

Tags
Back to top button