Član izvršnog odbora ECB o dizajnu digitalnog novca – Bankar.rs
BANKESLIDERSVE VESTI

Član izvršnog odbora ECB o dizajnu digitalnog novca

Evropska centralna banka (ECB) treba da uvede digitalni evro. Naime, potpuno prepuštanje prostora digitalnog novca inicijativama privatnog sektora moglo bi da ugrozi finansijsku stabilnost i oslabi ulogu centralne banke, saopštio je član izvršnog odbora ECB Fabio Paneta.

ECB radi na dizajniranju digitalne valute, koja bi se na zahtev banaka direktno distribuirala iz centralne banke kao što je slučaj s gotovim novcem, ali bi projekat mogao da potraje još oko pet godina pre nego što ona zaista bude lansirana, prenosi Capital.ba.

“Kao što je poštanska marka izgubila znatan deo upotrebljivosti s dolaskom interneta i elektonske pošte, tako bi i gotovina mogla da izgubi značaj u ekonomiji koja postaje sve digitalnija”, rekao je Paneta.

On je dodao da bi u slučaju da se taj scenario ostvari, to oslabilo vrednost novca centralne banke kao monetarnog sidra.

Paneta je odbacio argumente da stejblkoini privatnog sektora, vrsta kriptovalute koja se obično vezuje za neku tradicionalnu čvrstu valutu kako bi sačuvala vrednost, čine digitalni novac centralne banke suvišnim, navodeći da privatne inicijative nose inherentan rizik koji se često povećava u vremenima kriza.

Tags
Back to top button