Švajcarska: Novi regulatorni režim posebno sigurnih malih banaka pokazuje uspeh – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Švajcarska: Novi regulatorni režim posebno sigurnih malih banaka pokazuje uspeh

Novi regulatorni režim posebno sigurnih malih banaka u Švajcarskoj, koji je na snazi od početka 2020. godine, pokazuje se kao dobro rešenje.

Broj institucija koji učestvuju je ohrabrujući i pokazuje da se konstruktivni dijalog između regulatora i industrije pokazao vrednim.

Nakon dugih i intenzivnih zajedničkih napora i duge pilot faze, početkom godine uveden je takozvani mali bankarski režim.

Švajcarski regulator FINMA je izvestio da u novom režimu učestvuju 64 institucije (banke i kompanije sa vrednosnim papirima) što je vrlo zahvalan broj i pokazuje privlačnost novog režima.

Saradnja između uključenih regulatora (SIF, FINMA i SNB) i bankarskog sektora pokazala je konkretan uspeh. Veliki broj banaka koje učestvuju pokazuje da novi režim kvalifikovanih malih banaka smatraju privlačnim. Svojom odlukom da dobrovoljno učestvuju, takođe jasno poručuju da im pojednostavljeni režim vredi.

Novi režim malog bankarstva uključuje širok raspon regulatornih olakšica za male banke u nadzornim kategorijama 4 i 5, koje su “posebno sigurne” u pogledu njihovog kapitala i resursa likvidnosti.

Pojednostavljenja se odnose s jedne strane na kvantitativno područje (npr. oslobađanje od potrebnih kapitalnih zahteva), a s druge strane na kvalitativni nivo (npr. u vezi s outsourcingom, operativnim rizicima ili aspektima upravljanja).

Iz perspektive regulatora, mali bankarski režim značajan je i inovativan doprinos željenom jačanju proporcionalnosti bankarske regulacije.

Tags
Back to top button