Nekretnina ili štednja – šta je bolje? – Bankar.rs
BANKARSKI PROIZVODIDepoziti i štednjaSVE VESTI

Nekretnina ili štednja – šta je bolje?

Sigurno ste do sada imali priliku da čujete raširen stav da je kupovina nekretnine najbolja investicija koju možete napraviti, jer na taj način obezbeđujete sebi i svojoj porodici sigurnost. Međutim, kao i svaku životnu odluku, i ovu je bitno sagledati iz svih uglova i uporediti sa alternativama. Tačnije, reč je o nekoliko različitih oblika štednje koji vam stoje na raspolaganju: od štednje po viđenju, oročene štednje, štednje uz promenu početnog uloga, pa sve do novih proizvoda koji kombinuju štednju i osiguranje.

Nećemo vam otkriti ništa novo ako kažemo da je i ovome potrebno pristupiti individualno, odnosno da se preferencije razlikuju od osobe do osobe. Umesto toga, ćemo pokušati da vam predstavimo obe strane medalje kada je u pitanju kupovina nekretnine i kada je reč o dostupnim modelima štednje.

Prednosti kupovine nekretnine

U ovome ćemo se složiti svi – prednosti posedovanja nekretnine su brojne: imate „krov nad glavom“, a tu nekretninu možete i izdavati drugima na kraći ili duži period. Ukoliko se sve kockice savršeno poklope, pa se uz to vaš stambeni objekat nalazi na odličnoj lokaciji, za vas nema zime. Bilo da je u pitanju nekretnina u blizini fakulteta, što je čini pogodnom za izdavanje studentima, ili da je mala udaljenost od škole i vrtića čini sjajnom za rentiranje porodicama sa decom, vrlo je verovatno da ćete lako naći nekoga ko će se u vaša četiri zida osećati kao kod kuće.

Sa druge strane, ako planirate kupovinu nekretnine u nekom od turističkih centara, mogućnost kratkoročnog najma je vrlo popularna opcija. Trend posete turističkih destinacija tokom manje popularnih meseci je u porastu. Uz to, platforme za izdavanje smeštajnih kapaciteta, kao što su Booking i Airbnb čitav proces čine lakšim, a vašu ponudu dostupnijom. Dodajmo ovde i činjenicu kako renomirani magazini i portali sve češće našu zemlju svrstavaju među destinacije koje svako mora posetiti bar jednom u životu – i već možemo videti kako se zadovoljni osmeh širi na vašem licu.

Imajte na umu i sledeće

Verovatno pretpostavljate kojoj temi sada ustupamo mesto – troškovi. ?

Ako se opredelite za davanje nekretnine u dugoročni najam, uračunajte i rizik neredovnog plaćanja stanarine. Na raspolaganju imate i opciju da proces traženja zakupca i administraciju prepustite nekoj od agencija za izdavanje nekretnine, koja će vam uštedeti vreme i trud, ali i naplatiti uslugu. Ako je kratkoročni najam putem prethodno pomenutih servisa vaš izbor, uzmite u obzir i troškove koje oni sa sobom nose.

Dodatno, ne zaboravite na troškove uređenja, održavanja, osiguranja nekretnine, svih sitnih i krupnih popravki koje su vrlo izvesne, a kasnije i troškove renoviranja, ali i godišnji porez, koji vas, kao vlasnika nekretnine, čeka.

Takođe, razmislite i o tome kako će se kretati vrednost nekretnine tokom godina, a imajte na umu i pitanje likvidnosti ove vrste imovine. Ovdje govorimo o situaciji kada vam je novac hitno potreban, odnosno o vremenu potrebnom da prodate nekretninu, što zavisi i od faktora na koje ne možete direktno uticati, poput tražnje, konkurentnosti ponude, platežne moći stanovništva i slično.

Kakva je situacija sa štednjom?

Štednja je jedna od najsigurnijih opcija kada imate nedoumicu šta da uradite sa gotovinom, a ukoliko se opredelite za oročenu štednju u banci, znaćete i visinu kamate unapred. Uz to, u zavisnosti od perioda oročenja, novac vam može biti brzo dostupan – ili čak i odmah, ukoliko se opredelite za štednju po viđenju. Takođe, možete štedeti kada, kako i koliko želite, zahvaljujući aktivnoj štednji, dok svoje mališane možete učiti kako da brinu o novcu uz pomoć dečije štednje. Na kraju krajeva, dok ne odlučite u koji oblik imovine ćete investirati, štednja je uvek dobar i poželjan izbor. ?

Još jedna opcija koja vam stoji na raspolaganju je S Premium, novi proizvod koji predstavlja kombinaciju štednje, premije i životnog osiguranja. Da budemo precizni, u pitanju je program Viner Štediše životnog osiguranja sa jednokratnim plaćanjem premije, koji vam pruža mogućnost većeg prinosa sredstava. Namenjen je osobama koje žele da štede na srednji i duži rok, a sve o ovom proizvodu pročitajte ovdje.

Da rezimiramo…

Pre donošenja odluke, pitanje svih pitanja na koje treba da odgovorite je sledeće: Ako ne uzmem u obzir faktore poput inflacije, koliko će moj novac kasnije vredeti, u zavisnosti od toga gde ga uložim?

Ono što možemo zaključiti iz navedenog jeste da je potencijalna dobit kod nekretnina uglavnom veća, ali i to da, po pravilu i u poređenju sa štednjom, nekretnine sa sobom nose veći rizik.

Ivo Andrić je u jednom od svojih dela napisao: „Tvoji prihodi ne zavise samo od tebe nego od raznih drugih ljudi i okolnosti, ali tvoja štednja zavisi jedino od tebe“. Sa druge strane, jedna od izreka kaže da ko ne rizikuje, taj i ne dobija. Recite nam koja vam je od ovih misli draža, a možda na taj način kažete i sebi koja je opcija pravo rešenje za vas. ?

Izvor: Erste banka

Tags
Back to top button