Intesa ojačala savetnički tim kako bi preuzela UBI Bancu – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Intesa ojačala savetnički tim kako bi preuzela UBI Bancu

Intesa Sanpaolo objavila je da je angažovala JP Morgan, Morgan Stanley, UBS i lokalnog posrednika Equita SIM-a da upotpuni tim savetnika predvođen Mediobancom koji podržava najveću italijansku maloprodajnu banku u njenoj ponudi za preuzimanje rivalske UBI Banca.

Intesa je ovog meseca objavila iznenađujuću ponudu od 4,9 milijardi evra za manju vršnjačku banku UBI Banca, nudeći 1,7 novih deonica Intesa za svaku deonicu UBI-a za stvaranje sedme najveće bankarske grupe u evrozoni sa naglaskom na upravljanje imovinom i osiguranje.

Intesa je radila na ponudi, najvećem evropskom bankarskom ugovoru od globalne finansijske krize, sa milanskom trgovačkom bankom Mediobanca, koja je vodeći financijski savetnik.

Intesa je ojačala svoj tim savetnika nakon hladnog prijema njene ponude UBI-jevog odbora i direktnog odbijanja dve grupe lokalnih deoničara koji drže oko 20% kapitala banke.

Treća grupa talijanskih deoničara tek treba da zauzme stav o ponudi.

Dalje odbijanje može komplikovati stvari za Intesa koja je postavila prag za preuzimanje dve trećine kapitala UBI-ja kako bi njena ponuda bila uspešna – iako zadržava pravo smanjiti je na 50% plus jednu deonicu.

UBI, koji surađuje s Credit Suisseom na mogućim odbrambenim strategijama, čeka objavu prospekta ponude, koji bi trebalo da bude podnesen italijanskom regulatoru tržišta do kraja sledeće sedmice kako bi imao detaljnije informacije.

Osoba koja je upoznata s temom rekla je da je UBI angažovao Goldman Sachs uz Credit Suisse jer želi odbiti Intesu.

Tags
Back to top button