Dok berze beleže najveći pad od 2008, ovim kompanijama strah od virusa donosi zaradu – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Dok berze beleže najveći pad od 2008, ovim kompanijama strah od virusa donosi zaradu

Zbog straha od uticaja korona virusa na globalnu ekonomiju, berze širom sveta zabeležile su ove nedelje najveće minuse od finansijske krize 2008. godine, a vodeće kompanije počele su da objavljuju revizije poslovnih očekivanja za ovu godinu. Za investitore je to bila vrlo skupa nedelja, a guverner američke centralne banke signalizirao je da je spreman da snizi kamatne stope kako bi ublažio mogući negativni uticaj efekata globalnog privrednog usporavanja i potencijalne zdravstvene krize na američku ekonomiju.

Imovina 500 najbogatijih ljudi na svetu, izračunao je Blumberg, izgubila je na vrednosti oko 444 milijarde dolara, a trojac u vrhu, Amazonov osnivač Džef Bezos, Majkrosoftov Bil Gejts i predsednik Louisa Vitona, Bernar Arno, 30 milijardi dolara, prenosi Novac.hr.

Glavni akcionarski indeksi pali su snažno, Dou Džouns više od 12 odsto, u svetu je isparilo oko šest biliona dolara vrednosti akcija. U Evropi je pad bio takođe oko 12 odsto, više nego nakon referenduma o Bregzitu 2016. godine, a još snažnije su pogođene bile deonice iz putničkog sektora, od avioindustrije do aerodroma i onih kompanija koje upravljaju kruzerima, kao i hotela i luksuznih roba.

Ipak, nisu baš sve deonice bile u padu cele nedelje, neke su zabeležile i skokove.

Kriza izazvana korona virusom poremetila je globalnu industriju i direktn, jer su moderni dobavljački lanci rašireni u Kini; tamo je zbog karantina tokom februara, govore neke procene, sredinom februara na poslu bilo tek 35 odsto radnika, objavio je Financial Times, a proizvođački indeks je pao.

Najveće svetske kompanije počele su, pak, sa širenjem virusa po svim kontinentima, objavljivati upozorenja investitorima o mogućem finansijskom efektu. Većina njih, kako beleži Blumberg, još nije u stanju kvantifikovati uticaj širenja korona virusa na njihov biznis ove godine, a među prvim multinacionalnim kompanijama koje su se oglasile s upozorenjem bio je Najk.

Među najizloženijim sektorima su automobilski i putnički, a procenjuje se da bi u ovoj godini virus mogao da smanji prodaju luksuznih dobara za 40 milijardi evra. Ipak, neke kompanije istrajavaju u predviđanju da će im prodaja ići sasvim dobro. Recimo, nemački automobilski div Folksvagen objavio je da očekuje isporuke kao i u 2019. godini, a iz Epla sada poručuju da se uslovi u Kini postupno vraćaju u normalu. Glavni izvršni direktor Epla Tim Kuk u četvrtak je izjavio da mu se čini da Kina drži korona virus pod kontrolom te oni postupno tamo otvaraju fabrike.

Tags
Back to top button