Berze prošle nedelje izgubile više od 6.000.000.000.000 $ na vrednosti akcija – Bankar.rs
ANALIZEIZVEŠTAJ SA BERZESVE VESTI

Berze prošle nedelje izgubile više od 6.000.000.000.000 $ na vrednosti akcija

Vrednost akcija na svetskim berzama potonula je prošle nedelje zbog naraslih strahovanja od uticaja epidemije koronavirusa na globalnu ekonomiju.

Kada se pogledaju rezultati prošlonedeljnog trgovanja na tržištima kapitala, ističe se podatak da je indeks S&P 500 imao najlošiju nedelju još od finansijske krize, tačnije od oktobra 2008. godine, piše Biznis insajder.

Ovaj pad izbrisao je više od šest biliona dolara tržišne vrednosti za samo pet dana, prema rečima Hauarda Silverblata, višeg analitičara agencije Standard end Purs.

Rasprodaja akcija podstaknuta je strahom da će napori za obuzdavanje epidemije koronavirusa naškoditi privrednom rastu i smanjiti profit kompanija kotiranih na berzama.

U četvrtak je indeks S&P 500 imao svoju najbržu korekciju (definisanu kao vreme za koje je došlo do pada od 10 odsto u odnosu na prethodnu najvišu vrednost) još od vremena Velike depresije.

Industrijski indeks Dau Džons i kompozitni Nazdak takođe su imali 10 odsto niže vrednosti u odnosu na ranije zabeleženi nivo.

Analitičari upozoravaju da bi toliki gubici mogli povući svetsku ekonomiju u spiralu recesije.

 

Tags
Back to top button