Atlas banka u stečaju dužna 133 miliona evra – Bankar.rs
ANALIZEBANKEINOSTRANE BANKESVE VESTI

Atlas banka u stečaju dužna 133 miliona evra

Atlas banka u stečaju još nije utvrdila listu priznatih potraživanja (iznos novca koji treba isplatiti poveriocima) zbog sudskih postupaka koje su pokrenuli klijenti banke nezadovoljni rešenjima stečajne uprave koja se odnose na iznos novca koji im se mora isplatiti.

“Ukupan iznos priznatih potraživanja, kao privremeni podatak, jeste 133.701.508,60 evra. Atlas banka u stečaju i dalje ne raspolaže konačnim podacima o iznosu priznatih potraživanja iz razloga što je u toku jedan prvostepeni upravni postupak, kao i određeni broj sudskih postupaka. Uz to, zbog rešavanja prethodnog pitanja, prekinuto je i više prvostepenih postupaka u kojima se odlučivalo o potraživanjima određenog broja klijenata čija su sredstva na računima blokirana”, saopšteno je zvanično “Vijestima” iz stečajne uprave Atlas banke.

Najveće priznato potraživanje ima Fond za zaštitu depozita (FZD) po osnovu prava na obeštećenje za isplaćene garantovane depozite.

“Privremenim rešenjem priznato potraživanje FZD-a je 87.716.244,91 evra sa stanjem na dan 14.11.2019. godine i isto se razvrstava u treći isplatni red”, kazali su u stečajnoj upravi.

Stečaj u Atlas banku, u vlasništvu predsednika Atlas grupe Duška Kneževića za kojim je Crna Gora raspisala međunarodnu poternicu, uveden je početkom aprila prošle godine.

Iz stečajne uprave su kazali da nije prenošena imovinu i obaveze Atlas banke na druge banke, a kada je u pitanju prodaja pokretne i nepokretne imovine podaci pokazuju da je prihodovano po tom osnovu 1,6 miliona evra.

“Imovina, osnovna sredstva i HOV banke prodati su za 1,62 miliona evra, a u toku su javni pozivi za prodaju stečene imovine u vrednosti 14,2 miliona evra. Podaci (okvirni) o naplati i isplatama sredstava u periodu od uvođenja stečaja su sledeći – naplaćeno je 10,2 miliona evra kredita, 1,6 miliona od kamata i 15,2 hiljade na ime naknada. Isplaćeno je razlučnom poveriocu 13,3 hiljada evra, po osnovu izlučnih rešenja 309,9 hiljada, a po osnovu priznatih potraživanja na teret troškova stečajnog postupka 19,7 hiljada evra. FZD-u je preneseno 27 miliona evra”, kazali su u stečajnoj upravi.

Stečajna masa sastoji se od sve pokretne, nepokretne, materijalne i nematerijalne imovine banke, gde god se ona nalazi, svih potraživanja, ugovornih, intelektualnih i ostalih prava stečenih na osnovu zakona. U stečajnu masu ne ulazi imovina banke ili pravo (kolateral) koje je banka založila radi obezbeđenja kredita za ispunjenje obaveza u platnom sistemu, a koji je uzela od drugog učesnika platnog sistema.

Infobox (Boks): IBM u stečaju treba da isplati 43,12 miliona evra.

U drugoj banci Kneževića, Invest banci Montenegro (IBM), koja je u stečaju od januara prošle godine, priznata su potraživanja poverilaca 43.124.688,06 evra.

Stečajni upravnik Milan Rakočević kazao je “Vijestima” da je obaveštenje po prijavljenim potraživanjima poverilaca, shodno zakonu, objavljeno 26. marta prošle godine.

“Stečajni odbor odlučivao je po žalbama poverilaca, na rešenja stečajnog upravnika, u devet slučajeva, u kojima je doneseno sedam rešenja kojima su potvrđena rešenja stečajnog upravnika, jedno rešenje kojim je preinačeno rešenje stečajnog upravnika i jedno rešenje kojim je poništeno rešenje stečajnog upravnika i predmet vraćen na ponovni postupak”, rekao je Rakočević.

Stečajni upravnik IBM-a je ponudio drugim bankama u martu prošle godine na prodaju – ustupanjem dela imovine IBM-a u vrednosti od oko četiri miliona evra, ali, kako je kazao sagovornik “Vijesti” nije bilo interesovanja.

“Rešenjem o deobi stečajne mase pre unovčavanja celokupne imovine, isplaćen je deo obaveza prema poveriocima razvrstanim u I, II i III redosled prioriteta. Ukupne isplate, sa stanjem na kraju januara, su 16.883.901,21 evra, dok je od unovčavanja imovine prihodovano 3.043.250,1 evra”, kazao je Rakočević.

Od prodaje imovine kroz javno nadmetanje prihodovano je 268.719,19 evra od čega je od stečene imovine (nekretnine) 259.969,19 evra i dio pokretne imovine (automobil) 8.750,00 evra.

Izvor: Vijesti.me

Tags
Back to top button