NIS investirao 42,2 milijarde dinara u 2019. godini – Bankar.rs
ANALIZEKOMPANIJESLIDERSVE VESTI

NIS investirao 42,2 milijarde dinara u 2019. godini

U 2019. godini NIS je realizovao najobimniji investicioni program još od 2013. godine. U dalji razvoj i modernizaciju NIS grupe uloženo je 42,2 milijarde dinara, što je 3 odsto više nego godinu dana ranije. Prioritet u investicijama bila su ulaganja u oblast istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, dalja modernizacija Rafinerije nafte Pančevo i razvoj maloprodajne mreže u Srbiji i zemljama regiona, kao i realizacija projekata zaštite životne sredine u svim segmentima poslovanja.

Kada je reč o finansijskim pokazateljima, neto dobit NIS grupe za 2019. godinu iznosi 16,6 milijadi dinara, a pokazatelj EBITDA (profit pre plaćanja kamata, poreza na dobit i amortizacije)  44,5 milijardi dinara. U istom periodu obaveze NIS grupe po osnovu poreza i drugih javnih prihoda iznose 189,8 milijardi dinara. NIS je i u prethodnoj godini bio siguran izvor prihoda za svoje akcionare, a na ime dividende isplaćeno je 6,5 milijardi dinara.

U 2019. godini na aktivama NIS-a u Srbiji i inostranstvu ukupno je proizvedeno 1,286 miliona uslovnih tona nafte i gasa, uz povećanje rezervi ugljovodonika. Na aktivama u Rumuniji započeta je probna proizvodnja nafte i gasa, dok je u Srbiji obavljeno 700 km3D seizmičkih ispitivanja. U Rafineriji nafte Pančevo ukupno je prerađeno 3,373 miliona tona sirove nafte i poluproizvoda.

Takođe, u 2019. godini obavljen je kapitalni remont u rafineriji, najkompleksniji u istoriji ove fabrike, u koji je uloženo preko 2 milijarde dinara. Period nakon remonta pratio je visok kapacitet rafinerijske prerade, pri čemu je u oktobru ostvaren rekord u proizvodnji bitumena od 59 hiljada tona, što je najbolji mesečni rezultat u poslednjih 10 godina.

Pored toga, nastavljene su aktivnosti na izgradnji postrojenja za duboku preradu sa tehnologijom odloženog koksovanja, a završetak projekta planiran je u 2020. godini. Ukupan obim prometa naftnih derivata iznosi 3,702 miliona tona, uz povećanje obima maloprodaje od 5 odsto i povećanje prodaje u inoaktivama od 21 odsto. NIS grupa je i u 2019. godini nastavila sa modernizacijom maloprodajne mreže pa su na autoputevima u Srbiji otvorene tri savremene digitalne benzinske stanice, dok je u Rumuniji finalizovana izgradnja 19. maloprodajnog objekta u toj zemlji – stanice za snabdevanje gorivom Otopeni.

U oblasti energetike, NIS je u saradnji sa „Gasprom energoholdingom” započeo izgradnju Termoelektrane-toplane Pančevo. Završetak ovog projekta, koji će značajno uvećati kapacitete NIS-a i partnera za proizvodnju električne energije i doprineti stabilnosti rada Rafinerije u Pančevu, planiran je u 2020. godini.

NIS je ostvario i zapažene rezultate u oblasti bezbednosti na radu – indikator povreda sa izgubljenim danima (pokazatelj LTIF) smanjen je 25 odsto u odnosu na 2018. godinu. Jedan od fokusa bila su i ulaganja u projekte zaštite životne sredine u koje je tokom 2019. godine investirano 534 miliona dinara. Pored toga NIS je nastavio da ulaže i u razvoj zajednice i u društveno odgovorne projekte uložio preko 371 miliona dinara.

„NIS je u 2019. godini ostvario dobre finansijske i operativne rezultate, uprkos tome što su prosečne cene nafte bile gotovo 10 odsto niže nego godinu dana ranije, a na naše poslovanje značajan uticaj imao je i planski kapitalni remont u Rafineriji Pančevo. Zahvaljujući investicijama koje smo realizovali u skladu sa našom Strategijom razvoja, sa velikim ambicijama ulazimo u 2020. godinu u kojoj očekujemo finalizaciju projekata Duboka prerada i TE-TO Pančevo. Takođe, naš neopozivi prioritet ostaje zaštita životne sredine, jer je za NIS biznis odgovoran prema zajednici i prirodnim resursima jedini mogući put ka ostvarenju poslovnih uspeha”, izjavio je Generalni direktor NIS-a, Kiril Tjurdenjev.

Tags
Back to top button