Kolika bi bila šteta ako bi internet nestao na jedan dan? – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Kolika bi bila šteta ako bi internet nestao na jedan dan?

Sjedinjene Američke Države i Kina zajedno čine skoro polovinu sume, akumulirajući 21 milijardu dolara, dok bi ostrvske zemlje pretrpele najmanju štetu i prošle bez većih posledica usled nestanka interneta na globalnom nivou

Ukoliko bi internet, na globalnom nivou, nestao makar na samo jedan dan, ekonomski uticaj bi bio nemerljiv i stvorio bi velike poremećaje u brojnim sektorima. Prema podacima koje je izneo Atlas VPN tim, dan bez interneta u svetu koštao bi 43 milijarde dolara.

Podaci su zasnovani na alatu NetBlocks Cost of Shutdown Tool. On procenjuje ekonomski uticaj prekida interneta i mobilnih podataka ili ograničenja aplikacija koristeći indikatore Svetske banke, ITU, Eurostata i popisa stanovništva SAD.

Ogromni gubici za SAD, Kinu i UK

Sjedinjene Američke Države, jedna od najpovezanijih zemalja u pogledu korišćenja interneta, suočile bi se sa ogromnim gubicima od oko11 milijardi dolara za jedan dan bez pristupa internetu. Prekid bi doveo do zastoja mnogih ekonomskih aktivnosti, a potrošnja i poslovanje bili bi ozbiljno poremećeni.

Procenjuje se da će Kina izgubiti skoro 10 milijardi dolara. Sa velikim oslanjanjem Kine na proizvodnju i izvoz robe na globalnom nivou, prekid interneta bi značajno usporio prekograničnu trgovinu. Međutim, kineska internet cenzura i ekonomska ograničenja otežavaju tačnu procenu njenih potencijalnih gubitaka.

Ujedinjeno Kraljevstvo, sa svojim snažnim sektorima e-trgovine i finansijskih usluga,izgubilo bi oko 3 milijarde dolara. Onlajn kupovina pokreće mnoge maloprodaje u Velikoj Britaniji, dok se njena značajna bankarska industrija oslanja na internet konekciju kako bi efikasno funkcionisala.

Šteta u Japanu i u Nemačkoj

Predviđa se da će Japan pretrpeti štetu od oko 2,7 milijardi dolara, s obzirom na vitalnu ulogu koju napredne telekomunikacije i internet tehnologija igraju u njegovoj ekonomiji. Sve bi se zaustavilo, od pametnih telefona do robotike, japanske inovativne internet tehnologije i usluge.

Nemačka, vodeća svetska proizvodna industrija čini okosnicu njene ekonomije, a Industrija 4.0 pokreće automatizaciju i efikasnost. Gubitak interneta bi ozbiljno inhibirao nemačku proizvodnju i poslovne operacije, što bi potencijalno koštalo 1,5 milijardi dolara na osnovu njenog udela u BDP-u i visokog nivoa zavisnosti od interneta u njenim industrijskim sektorima.

Najmanji gubici

Okeanska ostrva kao što su Tuvalu, Kiribati, Maršalska ostrva, Nauru i Mikronezija, imala bi najmanje gubitke ako bi se internet ugasio na jedan dan i ne bi izgubile više od 50 hiljada dolara.

Često ne cenimo ulogu koju internet sada igra. Prekid bi doveo aktivnosti do zastoja i naglasio koliko naše ekonomske funkcije zavise od stabilnog pristupa mreži. Pristup internetu treba da bude osnovno ljudsko pravo i ne bi trebalo da ga ograničavaju vlade ili provajderi.

Tags
Back to top button