Bugarska će lansirati prvi regtech sandbox na Balkanu – Bankar.rs
ANALIZEFinTechINOVACIJESVE VESTI

Bugarska će lansirati prvi regtech sandbox na Balkanu

Bugarsko ministarstvo finansija saopštilo je kako planira da lansira prvi regtech sandbox na Balkanu.

Vladislav Goranov, državni ministar finansija, najavio je to na otvaranju godišnjeg samita “Fintech i InsureTech” u Sofiji, izvestio je Emerging Europe.

Regulatorni sandbox je okvir koji uspostavlja regulator omogućavajući FinTech startapima i drugim inovatorima da sprovode eksperimente uživo u kontrolisanom okruženju pod nadzorom regulatora.

Bugarska fintech industrija jedan je od lidera u Evropi, rekao je ministar Goranov. “To je vidljivo iz osetnog rasta prodaje, ulaska na nova međunarodna tržišta i tehnologija koje bugarske kompanije uspešno razvijaju i razmeštaju širom sveta.”

Goranov je najavio da će ministarstvo finansija biti direktno uključeno u razvoj finansijskih tehnologija u Bugarskoj postavljanjem regulatornog okvira (Sofia RegTech Sandbox) i sudelovanjem u njegovom upravljanju. To će se postići u uskoj saradnji s finansijskim institucijama, osnovanim i start-up tehnološkim kompanijama, kao i sa relevantnim javnim institucijama.

Goranov je istakao nepostojanje jasnih regulatornih smernica kao izazov za institucije, regulatore, sudionike na tržištu i fintech kompanije. To, međutim, daje Bugarskoj mogućnost da proaktivno deluje kako bi privukla poslovne igrače iz celog sveta.

Organizatori samita istakli su da je Sofija jedna od tri najbolje fintech destinacije u Srednjoj i Istočnoj Evropi, s najvećim brojem start-upova u regiji.

Sandbox, prvi takve vrste u regionu, omogućiće globalnim kompanijama da testiraju svoje proizvode i usluge u sigurnom regulatornom okruženju. Zauzvrat, ovaj otvoreni dijalog s kompanijama omogućiće institucijama bolje razumevanje regulatornih okvira koji će im biti potrebni za procvat inovacijskog sektora.

Sofijski sanbox biće regulatorno-tehnološki forum koji će učesnicima pružiti priliku za razmenu ideja, analizu i organizovanje rasprava u fintech polju. Učestvovanje će biti dobrovoljno i neprofitabilno jer će se profesionalna mišljenja, stavovi i analize izraženi u raspravama pojedinih radnih grupa temeljiti na stručnosti i profesionalnoj kompetenciji učesnika.

Izvor: Indikator.ba

Tags
Back to top button