Direktor ruske Sberbanke najavio ostavku ako novi deoničari promene strategiju poslovanja – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Direktor ruske Sberbanke najavio ostavku ako novi deoničari promene strategiju poslovanja

German Gref, izvršni direktor ruske Sberbank, mogao bi napustiti svoje mesto ako eventualna promena deoničara u banci rezultira promenom njene strategije, javlja novinska agencija RIA Novosti.

Ruska vlada razgovarala je sa centralnom bankom o kupovini 50% plus jedne deonice u Sberbank, najvećem zajmodavcu u zemlji.

“Kad sam došao na to radno mesto, došao sam s određenim pristupom”, rekao je Gref, koji je izvršni direktor banke od 2007. godine. “Ako se taj pristup promeni, ne vidim svoje mesto u kompaniji”.

Gref je rekao kako se nada da promena deoničara neće izmeniti strategiju banke. “Čvrsto verujemo da je strategija ispravna”.

“Imali smo zanimljive razgovore s vladom u vezi sa korišćenjem naše platforme za digitalne usluge. Jako smo zainteresovani (za ovo), nadam se da ćemo se kretati u tom smeru “, dodao je Gref.

“Uprava Sberbanke ostaje na tragu preporuke isplate dividende u iznosu od 50% neto prihoda za 2019. godinu, ali isplata će biti podvrgnuta konačnom odobrenju upravnih odbora i deoničara”, rekao je Gref.

Zamenik ministra financija Aleksej Moiseev izjavio je da se raspravlja o mehanizmu potencijalnog izlaska centralne banke iz deoničarske strukture Sberbanke i da konačna odluka tek treba da bude donesena.

Ako bi vlada zapravo preuzela deonice centralne banke, Sberbank bi došla pod kontrolu ruske agencije za imovinu savezne vlade.

Izvor: seebiz

 

Tags
Back to top button