Vlada Srbije do kraja nedelje zvanično prihvata ponudu za Komercijalnu banku? – Bankar.rs
DOMAĆE BANKESLIDERSVE VESTI

Vlada Srbije do kraja nedelje zvanično prihvata ponudu za Komercijalnu banku?

Zvanična odluka o prihvatanju ponude NLB banke za kupovinu Komercijalne banke, trebalo bi da bude doneta već do kraja ove nedelje na sednici Vlade Srbije, saznaje Bankar.rs.

Kako su ranije danas preneli domaći mediji, ugovor o prodaji 83 odsto akcija Komercijalne banke NLB banci iz Slovenije je maltene spreman i uskoro se očekuje i potpisivanje. Prema informacijama do kojih je došao Bankar.rs iz Vlade Srbije, upravo to treba da bude potvrđeno do kraja nedelje na sednici Vlade Srbije na kojoj će i zvanično biti dato zeleno svetlo za prodaju većinskog udela u Komercijalnoj banci NLB-u.

“Razmatra se da već sutra Vlada Srbije da saglasnost, no to i dalje nije potvrđeno. Ipak, gotovo je izvesno da će se to desiti do kraja nedelje”, tvrdi dobro obavešten izvor našeg portala dodajući da je to samo formalnost, te da je odluka već doneta.

Interesantna je i činjenica da, barem ako je suditi po dosadašnjim ocenama o prodaji Komercijalne banke, Narodna banka Srbije nije oduševljena takvim razvojem događaja. Naime, guverner Jorgovanka Tabaković pre samo nekoliko dana je izjavila da ne bi trebalo privatizovati Komercijalnu banku već je, kao i Poštansku štedionicu, zadržati u državnom vlasništvu.

“Da se ja pitam Komercijalnu banku ne treba prodavati jer je država pokazala da ume da bude odgovoran valsnik banke. Ali ja sam guverner, nisam akacionar banke i ne pitam se o njenoj prodaji”, rekla je Tabaković prošle nedelje.

Inače, Komercijalna banka je prošle godine ostvarila istorijski rekordan profit od oko 74 miliona evra. Banka drži oko 11 odsto tržišta u Srbiji, a po visini aktive je treća po veličini banka u našoj zemlji. Zapošljava 2.744 ljudi, a za poslednje četiri godine je povećala produktivnost radnika za 20 odsto. Banka u Srbiji ima nešto više od 200 filijala, a posluje i u Crnoj Gori i u Republici Srpskoj. Na Beogradskoj berzi, banka je juče vredela nepunih 460 miliona evra, podseća Blic.

Aktuelna prodaja Komercijalne banke zvanično je počela u maju prošle godine kada je Ministarstvo finansija objavilo javni poziv za prikupljanje izjava o zainteresovanosti za kupovinu. Od potencijalnih kupaca je traženo da se bave bankarskom delatnošću u poslednje tri godine, a jedan od uslova bio je i da je vrednost njihove ukupne aktive bila veća od milijardu evra na kraju 2018. godine.

Prema podacima Narodne banke Srbije u našoj zemlji trenutno posuje 26 banaka.

(Bankar.rs)

Tags
Back to top button