Svako može doći pod udar provere: Porez na nelegalno stečenu imovinu 75 odsto – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Svako može doći pod udar provere: Porez na nelegalno stečenu imovinu 75 odsto

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da će poreska stopa na nelegalno stečenu imovinu biti 75 odsto i da svako može da dođe na udar provere.

Stefanović je rekao da se Predlog zakona o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu bavi imovinom za koju fizičko lice ne može da dokaže da je zakonita.

On je, obrazlažući predloženo rešenje u parlamentu, kazao da se uspostavlja efikasniji mehanizam za utvrđivanje imovine fizičkog lica, tamo gde se učini verovatnim da je fizičko ice u roku od tri godine steklo imovinu veću od 150.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

“To naravno ne isključuje obavezu Poreske uprave da utvrđuje da li je neko platio porez i na drugi iznos imovine”, rekao je Stefanović. Navodeći da je dokazivanje dvostepeno, Stefanović je rekao da prvo Poreska uprava uprava mora da učini verovatnim i dokaže da je lice steklo imovinu veću od 150.000 evra, a onda je teret dokazivanja na fizičkom licu, prenosi Tanjug.

Prema njegovim rečima, Poreska uprava ima i obavezu da ukoliko inspektor posumnja da je imovina stečena protivzakonito da podnese krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu.

Stefanović je kazao da će poreska stopa za nelegalno stečenu imovinu biti 75 odsto. “U Poreskoj upravi formiraće se posebne jedinice koje će utvrđivati činjenice”, rekao je Stefanović i dodao da će se šef jedinice birati na predlog ministra finansija.

“Svaki građanin može doći pod udar provere imovine, s obzirom da je formulacija na neki način pozajmljena iz građanskog prava – da se učini verovatnim. Dakle, ne mora da postoji osnovana sumnja ili sumnja”, objasnio je Stefanović.

Stefanović je naglasio da postoji ozbiljna obaveza Poreske uprave i Ministarstva finansija i Vlade Srbije koji će nadgledati da se kontrola vrši pravično.

Tags
Back to top button