Novosti: Vlada prihvatila ponudu – NLB preuzima Komercijalnu banku – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Novosti: Vlada prihvatila ponudu – NLB preuzima Komercijalnu banku

Vlada Srbije je prema saznanjima Večernjih Novosti završila pregovore sa slovenačkom Novom ljubljanskom bankom i da sledi potpisivanje ugovora o prodaji najveće srpske državne – Komercijalne banke.

Ni rekordna 2019. godina u kojoj je Komercijalna banka zaradila 75,3 miliona evra nije bila dovoljna da se naši donosioci odluka predomisle, nego su izgurali prodaju do kraja. Slovencima će pripasti finansijska institucija koja pokriva skoro 11 odsto domaćeg bankarskog tržišta.

Iako se spekulisalo da je NLB ponudio 450 miliona evra ova informacija nije potvrđena.

Ipak, Slovenci su ponudili više od AIK banke, srpskog biznismena Miodraga Kostića kao drugog i Rajfajzen banku kao trećeg ponuđača.

“Novostima” je potvrđeno da je pregovarački proces završen i da se očekuje potpisivanje ugovora. Naša najveća državna banka, osim u matičnoj državi radi i na teritoriji Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Osim u Republici Srpskoj, gde se pozicionirala kao šesta banka, nedavno je, prilikom posete predsednika Aleksandra Vučića Drvaru, otvorila i ekspozituru u ovom gradu. Zaposlila je četvoro ljudi i otvorila račune za svih 100 radnika u tamošnjoj novootvorenoj fabrici “Jumko”.

Da bi stekla većinsku kontrolu, država je manjinskim akcionarima tokom 2019. godine isplatila nešto više od 260 miliona evra za 41,47 procenata vlasništva.

Tags
Back to top button